Google oglašavanje

google oglasavanje

Google oglašavanje odnosno reklamiranje na Google oglasnoj platformi (Google AdWords) je danas preciznije i efikasnije nego ikada. Alati i tehnike kojim se mogu razvijati biznisi i od nule se svake godine unapređuju kako bi ciljanje publike i sama efikasnost reklamiranja, kao i intuitivnost korišćenja prosečnog korisnika bila na najvišem mogućem nivou.

Ukoliko želite da vaša ponuda bude viđena od publike koja uveliko već traži proizvode i usluge koje baš vi pružate, Google reklamiranje je potencijalno rešenje za vaš biznis.

Trenutno je najefikasniji način oglašavanja jer se reklamni oglasi prikazuju  baš onima kojima bi vaš proizvod ili usluga bili interesantni (onima koji traže proizvode koje i vi imate u ponudi).

Dodatne prednosti koje bi izdvojili:

  • Mogućnost stalne optimizacije kampanje radi boljih rezultata
  • Mogućnost biranja demografskih i lokacijskih filtera
  • Plaćanje po kliku CPC se može samostalno određivati i ograničavati
  • Merenje učinka reklame, odnosno računanje ROI – Povrat investicije (prihod od investicije / investicija)
  • Efekat reklamiranja se vidi već u prvim nedeljama
  • Ostvarivanje dvosmerne komunikacije

Ako se ne nalaziš na prvoj stranici Google-a, kao da ne postojiš.

Google oglašavanje na bazi pretrage - Google Search

Google oglašavanje na bazi pretrage funkcioniše tako što se vaše reklame pojavljuju na www.google.com ili www.google.rs kada se pretražuju određeni pojmovi (ključne reči) preko web pretraživača (chrome, firefox, edge itd.) i to na svim uređajima (smartphone, desktop, laptop, tablet, smart tv).

Na taj način se možete oglašavati za određene ključne reči ili grupu ključnih reči za koje se vaš sajt ne prikazuje u besplatnoj (organskoj) pretrazi, ili nije na prvoj stranici Google koju u proseku ne prelazi 90% ljudi.
Zato je jako važno da stranice vašeg sajta budu na prvoj stranici Google pretrage. Pa tako ako prodajete npr. nameštaj, a vaš websajt se ne prikazuje kada neko ukuca npr. “ugaone garniture” ili “letovanje krit” i slično, vaš sajt kao i da ne postoji jer potencijalni kupci ne mogu da dođu do vaše ponude.

Kako funkcionišu Google Search reklame

Google Multimedijalni oglasi - Oglašavanje na Google partnerskim web sajtovima

Reklamiranjem na Google mreži (Google Display Network) možete prikazivati tekstualne, slikovne i video reklame, koje se pojavljuju na drugim web sajtovima (Google partnerski websajtovi). Oni su ustupili prostor na svom websajtu Google-u, kako bi Google mogao da koristi njihov sajt kao kanal za prikaza reklama.

Tu se nalaze razni websajtovi specijalizovani za određene interesne grupe ili takozvane “niše”, pa se samim tim na ovaj način može doći do potencijalnih ciljanih klijenata. Ovakvi websajtovi za oglašavanje se mogu birati ručno, ali placement vaše reklame se može birati i na osnovu interesovanja potencijalnih potrošača ili oblasti odnosno sadržaja samog web sajta i još mnogo drugih filtera.

Neki od Google partnerskih websajtova u Srbiji su www.mojauto.rs, www.kupujemprodajem.com, www.ana.rs, www.blic.rs, www.kurir.rs, www.informer.rs i mnogi drugi websajtovi. Takođe, u inostranstvu je mreža još veća i kvalitetnija.

Reklamiranjem na ovoj mreži se možete istaći u odnosu na konkurenciju određenim vizualima ili porukom koju bi ste želeli da drugi vide.
Naravno, merenjem uspešnosti reklamiranja brzo se definiše koji websajtovi donese najviše prodaje odnosno konverzija.

Video reklamiranje - Vaše reklame na YouTube kanalu

Video reklamiranje nudi bogat i zanimljiv način da se povežete sa publikom, da ispričate svoju priču i razvijete svoje poslovanje. Kada pokrenete video oglase doći ćete do potencijalnih klijenata na YouTube i Google mreži multimedijalnog oglašavanja i dobijati merljive rezultate za efikasnost vaših oglasa. Više o YouTube reklamiranju pogledajte opširnije na posebnoj stranici YouTube reklamiranje

Oglasi za aplikaciju

Oglasi za aplikaciju su jednostavan način da promovišete aplikaciju korisnicima iOS-a ili Android-a na Google-u.

Rast Google oglašavanja u Srbiji

  • Milijarda USD

Google reklame postaju sve više popularnije i tražene i u Srbiji. Trenutno se u Srbiji oko 74% oglašivača reklamira na internetu. Srbija je zemlja koja ima nadprosečni rast u zemljama Evropske unije kada je u pitanju online oglašavanje i tržište još nije “prenatrpano”. Trenutno smo među jeftinijim tržištima kada se uzme u obzir koštanje po akciji (kliku, prodaji, impresijama itd.) što je dobro za biznise u Srbiji jer i oni sa manjim budžetima mogu da iskoriste prednosti koje nudi ova precizna platforma za reklamiranje. Jeftinije koštanje po kliku  (Cost Per Click) omogućava da imate više rezultata za isti budžet. Takođe, slična situacija je i u zemljama u regionu, što otvara mogućnost da se predstave proizvodi i usluge i u drugim zemljama i tako proširi tržište.

Izvor podataka Statista – Statistic Portal.

Google Oglašavanje

Šta iMarketing tim može da uradi za vas?

Pre kreiranja svake kampanje radimo istraživanje delatnosti kojom se bavite, istraživanje konkurencije i potencijalnog dosega (reach) kroz potencijalne ključne reči i odredišta (placement) na osnovu čega se postavlja osnova za Google oglašavanje.

Na osnovu podataka koje dobijemo analizom kreiramo i implementujemo strategiju nastupa na Google platformi za oglašavanje (minimalni period je 3 meseca odnosno tromosečni planovi).

Dizajniranje oglasnih poruka, vizuala (slika, animacija) neophodnih za objave i oglase.

U zavisnosti od strategije kreira se  Search kampanja, Display i/ili YouTube kampanja i objavljuje se. Reklama počinje da se prikazuje odmah.

Svakodnevno se prati kampanja, analizira uspešnost i na osnovu podataka kojim merimo uspešnost kampanje, optimizujemo kampanju za bolje rezultate. Izveštavanje se vrši redovno kroz slanje izveštaja i statistikom (posete, prikazi reklame, konverzije itd.).

Google Oglašavanje rast u Srbiji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konstantnim ulaganjem u razvoj sajta i prisutnosti na Internetu uspeli smo da dobijemo nove klijente i postanemo prepoznatljivi na tržištu kada je u pitanju ugradnja stolarije.

Miloš Novaković
Vlasnik, ProMax Doo

Uspeli smo za godinu dana da osvojimo tržište brze hrane prisustvom na Facebook-u i reklamiranjem na Google platformi. Trenutno nas prati 30.000 ljudi… Idemo dalje.

Goran Filić
Komercijalni direktor, Burger Plus

Imali smo web sajt koji nam nije donosio posete i nove klijente dok nismo počeli da sarađujemo sa iMarketing-om. Sada nas klijenti pronalaze i preko Google-a i preko Facebook-a.

Prim. dr sc med Aleksandra Mladenović Mihailović
Osnivač, Ginekološko Akušerska Ordinacija Mladenović

Google Oglašavanje – Cene i primeri paketa

CHOOSE

Your Plan

Disk Space

Databases

Users

Support

Support

Support

Price

STARTER

ukoliko tek počinjeTE

oko 3.000 ciljanih poseta

kampanja na bazi pretrage

300

mesečno

standard

najviše zastupljen paket

oko 7.000 ciljanih poseta

kampanja na bazi pretrage

display kampanja - baneri

remarketing kampanja 

podrška - grafički dizajner

600

mesečno

PREMIUM

za one koji žele više

oko 15.000 ciljanih poseta

kampanja na bazi pretrage

baneri na sajtovima

remarketing kampanja

PODRŠKA - GRAFIČKI DIZAJNER

optimizacija landing stranice

1.000

mesečno

Potrebna vam je kvalitetna i profesionalna usluga?