Saša NovarlićFounder & CEO

sasa-novarlic-malaBW-2
Radno iskustvo:
 • Agencija za digitalni marketing iMarketing.rs
  Osnivač & edukator
  2014 –
 • Freelance
  Digital Marketing Specialist
  2003 – 2014
 • Relationship Manager
  Eurobank Srbija
  2008 – 2015
Obrazovanje:
 • Faculty of Organizational Sciences – University of Belgrade
  VII-1, Master – Computational statistics and Operational research
  2012 – 2013
 • Faculty of Finance and Banking
  VII, Finance and Banking Manager – BSc in Economics
  2007 – 2010
 • Belgrade Business School
  VI-1, Major in Marketing
  2003 – 2006
 • V Economics high school Belgrade
  IV, Economist
  1998 – 2002
Oblast stručnosti:
 • Strategija razvoja i rasta Internet prisustva
 • Kreiranje i implementacija Internet Marketing plana
 • Analiza postojeće situacije poslovanja na Internetu
 • Kreiranje i razvijanje brenda
 • Statistička analiza podataka i informacija

Moja priča počinje 2003. godine kada sam prvi put počeo aktivnije da “surfujem” internetom i kada sam shvatio da mogu da dođem do svakakvih zanimljivih i korisnih informacija. Danima i noćima bih učio samostalno sa interneta sve što me je zanimalo. Koristio sam Google pretragu, strane ali i domaće sajtove / forume poput Elite Security foruma koji bi  posebno izdvojio jer sam tu stekao prva znanja i veštine. Sve me je zanimalo. I pre toga, generalno računari su me oduvek zanimali. Apsolutno me je fascinirao način na koji rade, kako funkcionišu i šta sve možeš da uradiš na PC-u.

Toliko sam voleo računare, internet i naravno igrice da sam dolazio kod drugara kući i po nekoliko sati dnevno… Nekad i po ceo dan. Svaki dan. Tada je realno PC za jedno beogradsko radničko naselje bio misaona imenica. I kada sam bio klinac, devedesetih imao sam stalno ispade… Mnogo pre PC računara, jednom prilikom sam neke bačene računare TIM001 koje je koristila knjigovodstvena agencija iz moje zgrade (bili su pored kante svega mi), doneo kući, čistio, sklapao, rasklapao, proveravao šta sve može da se uradi na njima. Momenat kada sam upalio taj računar koji je bio bačen i kada se podigao sistem nikada neću zaboraviti. Nešto sam samostalno napravio da radi i funkcioniše, ima neku svrhu. Taj osećaj me je kasnije vodio kroz celu moju karijeru.

Prve veštine digitalnog marketinga koje sam savladao bile su vezane za websajtove. Hteo sam da ja napravim websajt gde ću postaviti neke određene sadržaje. I to sam uradio. Naučio sam da radim u Microsoft-ovom FrontPage-u, kasnije Adobe Dreamweaver. Moram da vas podsetim da nisam programer, već sam sam naučio sve preko interneta. Prvi komercijalni websajt koji sam napravio je bio iz odmazde 2004. godine čini mi se, napravio sam ga za sebe, jer agencija za nekretnine u kojoj sam radio dok sam studirao nije htela da investira u websajt i digitalni marketing. I dalje je online na besplatnom serveru Nekretnine Bizhat. Kasnije sam došao na ideju da povećam vidljivost sajta te sam učio SEO on-site (optimizacija za pretraživače) i radio sam na građenju linkova (link building). U to vreme za većinu ključnih reči sam bio na prvoj poziciji na prvoj stranici Google-a što je samo produbljivalo moju ljubav prema ovim veštinama. Evo jednog od prvih mailova iz 2005. godine vezan za razmenu linkova ukoliko nekog zanima kako je to nekada izgledalo Mail: Razmena linkova / banera

Za vreme dok sam studirao stalno sam radio, i na nekoliko mesta kako bi se snašao za novac. Studentske muke su najveće. Najslađa zarada mi je bila na pružanju IT usluga preko Halo oglasa kao što je reinstaliranje windows-a, programa, popravka računara, zamena hardvera i slično. Ponosan sam na to da je moj oglas bio na vrhu Halo oglasa za svoju kategoriju “Popravka računara”. Besplatni oglasi u Halo oglasima su se sortirali za određenu kategoriju po abecedi. Tako da je prvi uvek bio onaj kome rečenica počinje sa nekim slovom koji je na početku abecede. Kada sam to uočio, smislio sam da mi oglas krene sa “AMD, Intel i druge procesore i računare popravljamo, menjamo, reinstaliramo sistem bla bla…” Pozivi su se utrostručili jer većina ljudi pozove onog prvog samo da reši problem.

2006. godine sam volontirao i radio u marketingu Piraeus banke gde sam kao zadatak imao (pored drugih aktivnosti) da osmislim redizajn zvaničnog websajta, nove funkcionalnosti i bolju pozicioniranost na Google-u. Sve moje ideje su usvojene i implementirane. Nažalost, i pored moje proaktivnosti, dodatnog angažovanja, dolazaka na posao bez naknade nisam uspeo da ostanem u marketing odeljenju, jbg, nisam imao vezu, kako to ide u Srbiji znate. Ubrzo posle nekoliko nedelja, zovu me iz HR-a gde počinje moja “bankarska” karijera i gde sam sticao prva korporativna iskustva sa 22 godine života.  U banci sam najviše bio na prodajnim pozicijama, kao Savetnik za mala i srednja preduzeća radio sam 8 godina i imao sam privilegiju da upoznam stotine firmi i preduzetnika. Uspeo sam da naučim na koji način razmišljaju, koji su to problemi sa kojima se susreću i slično. Sve vreme ljubav prema digitalnom marketingu ne prestaje i kako vreme prolazi i kako se veštine “bruse” na primerima i klijentima, postaje regularni dodatni posao, pružam usluge i kao Freelancer, pogotovo sa pojavom Google AdWords-a ali i društvenih mreža, odnosno Facebook-a.

Prve stalne klijente sam dobio uvidevši da mogu da im rešim određen problem. To je ono čime bi trebali da se vodite kada želite nešto da prodate nekome. Pitanje sebi “Koji to problem mogu da rešim Milošu koji prodaje PVC stolariju?” se eventualno pretvorilo u dugogodišnjeg zadovoljnog klijenta. Kvalitet usluge i poverenje su stub svakog dugoročnog odnosa.

2014. godine sateran u ćošak ja nemam drugi izbor, moram da prelomim i da napustim stalan posao sa stambenim kreditom za vratom, sa vrlo malo kapitala, bez ljudstva i kancelarije. I radim upravo to. Osnivam agenciju za internet marketing iMarketing.rs u APR-u i od tada se bavim isključivo digitalnim marketingom kroz svoju agenciju. Počinjem da radim od kuće, zatim 2015. godine se selim u ICT Hub na Zvezdari (IT gnezdo) gde sam imao mogućnost da napravim prvi tim za digitalni marketing i da imam mesto u tom deljenom prostoru, kao i da koristim salu za sastanke i druge pogodnosti koje pruža jedno IT gnezdo za priuštiv novac. Preporuka za sve početnike pogotovo ukoliko dolazite iz IT industrije. Kasnije, 2016. godine otvaramo samostalnu prvu kancelariju u Filmskom gradu. Od 2017. godine i dalje smo na Dedinju u Maglajskoj 24, gde pored rada sa klijentima vršimo treninge i edukaciju, više detalja možete videti na kursevi digitalnog marketinga.

Pratite me i na:

 

 

 

 

objave

Potrebna vam je pomoć? Pošaljite nam upit i brzo će vas neko kontaktirati.

Potrebna vam je kvalitetna i profesionalna usluga?