Saša NovarlićOsnivač & direktor

sasa-novarlic-malaBW-2
Radno iskustvo:
 • Agencija za digitalni marketing iMarketing.rs
  Osnivač & edukator
  2014 –
 • Freelance
  Digital Marketing Specialist
  2003 – 2014
 • Relationship Manager
  Eurobank Srbija
  2008 – 2015
Obrazovanje:
 • Faculty of Organizational Sciences – University of Belgrade
  VII-1, Master – Computational statistics and Operational research
  2012 – 2013
 • Faculty of Finance and Banking
  VII, Finance and Banking Manager – BSc in Economics
  2007 – 2010
 • Belgrade Business School
  VI-1, Major in Marketing
  2003 – 2006
 • V Economics high school Belgrade
  IV, Economist
  1998 – 2002
Oblast stručnosti:
 • Strategija digitalnog marketinga
 • Razvijanje brenda
 • Rast prodaje i klijenata
 • Oglašavanje
 • Content marketing

Moja priča počinje 2003. godine kada sam prvi put počeo aktivnije da “surfujem” internetom i kada sam shvatio da mogu da dođem do svakakvih zanimljivih i korisnih informacija. Noćima sam učio samostalno sa interneta sve što me je zanimalo. A zanimalo me je sve vezani za računare i digitalni marketing. Koristio sam Google pretragu kao onovno sredstvo, strane ali i domaće veb sajtove / forume poput Elite Security foruma koji bih posebno izdvojio jer sam tu stekao prva znanja i veštine kada je u pitanju neko opšte obrazovanje poznavanja računara, kreiranja veb sajtova, pa i neki SEO i slične teme. I pre toga, kad sam bio “mali”, računari su me oduvek zanimali. Apsolutno me je fascinirao način na koji rade, kako funkcionišu i šta sve možeš da uradiš na jednom PC-ju. I naravno igrice…

Toliko sam voleo računare, internet i naravno igrice da sam dolazio kod drugara kući gde smo igrali i po nekoliko sati dnevno… Nekad i po ceo dan. Ono, svaki dan. Neretko su nas njegova sestra i majka terale napolje. Tada je realno PC za jedno beogradsko radničko naselje bio misaona imenica. Čak i pre toga, kada sam bio baš klinac, devedesetih, mnogo pre PC-ja, jednom prilikom sam neke bačene računare TIM001 koje je koristila knjigovodstvena agencija iz moje zgrade (bili su pored kante svega mi), doneo kući, čistio, sklapao, rasklapao, proveravao šta sve može da se uradi na njima. Momenat kada sam upalio taj računar koji je bio bačen i kada se podigao neki prastari sistem nikada neću zaboraviti jer sam bez ikakvog znanja napravio da radi i funkcioniše, samo zato što me je to sve zanimalo. Taj osećaj me je kasnije vodio kroz celu moju karijeru.

Prve veštine digitalnog marketinga koje sam savladao bile su vezane za veb sajtove. Hteo sam da ja napravim veb sajt gde ću postaviti neke određene sadržaje. I to sam uradio. Naučio sam da radim u Microsoft-ovom FrontPage-u, a kasnije Adobe Dreamweaver-u. Moram da vas podsetim da nisam programer, već sam sve sam naučio preko interneta, u to vreme kada nije bilo toliko edukativnih sadržaja. Prvi komercijalni veb sajt koji sam napravio je bio iz odmazde 2004. godine. Napravio sam ga za sebe, jer sam radio u agenciji za nekratnine kao agent, bilo mi je potrebno da nađem kupce a agencija za nekretnine u kojoj sam radio dok sam studirao nije htela da investira u veb sajt i digitalni marketing (u fazonu koji bre veb sajt daj osvesti se). I dalje je taj sajt online na besplatnom serveru Nekretnine Bizhat. Kasnije sam došao na ideju da povećam vidljivost sajta, pa sam učio SEO On-Page i radio sam na građenju linkova (link building). U to vreme za većinu ključnih reči sam bio na prvoj poziciji na prvoj stranici Google-a što je samo produbljivalo moju ljubav prema ovim veštinama. Evo jednog od prvih mailova iz 2005. godine vezan za razmenu linkova ukoliko nekog zanima kako je to nekada izgledalo (bilo je dovoljno da razmenite linkove većina nije pratila autoritet sajta i sl. podatke) Mail: Razmena linkova / banera

Dok sam studirao stalno sam nešto i radio, i na nekoliko mesta kako bi se snašao za novac. Studentske muke su najveće. Najslađa zarada mi je bila na pružanju IT usluga preko Halo oglasa kao što je reinstaliranje windows-a, programa, popravka računara, zamena hardvera i slično. Ponosan sam na to da je moj oglas bio na vrhu Halo oglasa za svoju kategoriju “Popravka računara”. Besplatni oglasi u Halo oglasima su se sortirali za određenu kategoriju po abecedi. Tako da je prvi uvek bio onaj kome rečenica počinje sa nekim slovom koji je na početku abecede. Kada sam to uočio, smislio sam da mi oglas krene sa “AMD, Intel i druge procesore i računare popravljamo, menjamo, reinstaliramo sistem bla bla…” Pozivi su se utrostručili jer većina ljudi pozove onog prvog u cilju da što pre reši problem.

2006. godine sam volontirao i radio u marketingu Piraeus banke gde sam kao zadatak imao (pored drugih aktivnosti) da osmislim dizajn zvaničnog websajta, nove funkcionalnosti i bolju poziciju na Guglu. Sve moje ideje su usvojene i implementirane. Nažalost, i pored moje proaktivnosti, dodatnog angažovanja, dolazaka na posao bez naknade nisam uspeo da ostanem u marketing odeljenju, nisam imao vezu, znate kako to ide u Srbiji. Ubrzo posle nekoliko nedelja, zovu me iz HR-a gde počinje moja “bankarska” karijera i gde sam sticao prva korporativna iskustva sa 22 godine.  U banci sam najviše bio na prodajnim pozicijama, kao Savetnik za mala i srednja preduzeća radio sam  skoro 10 godina i imao sam privilegiju da upoznam stotine firmi i preduzetnika. Uspeo sam da naučim na koji način razmišljaju, koji su to problemi sa kojima se susreću i slično. Šta mislite kako sam našao prvog klijenta? Za to vreme ljubav prema digitalnom marketingu ne prestaje i kako vreme prolazi i kako se veštine “bruse” na primerima i klijentima, postaje regularni dodatni posao, pružam usluge i kao Freelancer, pogotovo sa pojavom Google AdWords-a ali i društvenih mreža, odnosno Facebook-a.

Prve stalne klijente sam dobio uvidevši da mogu da im rešim određen problem. To je ono čime bi trebali da se vodite kada želite nešto da prodate nekome. Pitanje sebi “Koji to problem mogu da rešim Milošu koji prodaje PVC stolariju?” se eventualno pretvorilo u dugogodišnju saradnju. Kvalitet usluge, doslednost i poverenje su stubovi svakog dugoročnog odnosa.

2014. godine sateran u ćošak ja nemam drugi izbor, ili ću da se bavim onim čime volim i čime sam opsednut, ili ću da ostanem u banci, i da umrem tamo nesrećan. Moram da prelomim i da napustim stalan posao sa stambenim kreditom za vratom, sa vrlo malo kapitala, bez ljudstva, opreme i kancelarije. I radim upravo to. Osnivam agenciju za internet marketing iMarketing.rs u APR-u i od tada se bavim isključivo digitalnim marketingom kroz svoju agenciju. Počinjem da radim od kuće, zatim 2015. godine se selim u ICT Hub na Zvezdari gde sam imao mogućnost da napravim prvi tim za digitalni marketing i da imam mesto u tom deljenom prostoru, kao i da koristim salu za sastanke i druge pogodnosti koje pruža jedno IT gnezdo za priuštiv novac. Preporuka za sve početnike pogotovo ukoliko dolazite iz IT industrije. Kasnije, 2016. godine otvaramo samostalnu prvu kancelariju u Filmskom gradu. Od 2017. godine smo na Dedinju u Maglajskoj 24, gde pored rada sa klijentima vršimo treninge i edukaciju vezanu za digitalni marketing, više detalja možete videti na kursevi digitalnog marketinga.

Pratite me i na:

 

 

 

 

korisne stvari

Potrebna vam je agencija za digitalni marketing?

Potrebna vam je agencija za digitalni marketing?