Click & Enjoy – Promocija aplikacije za mobilni telefonAplikacija za rezervaciju restorana

click and enjoy case study
Click & Enjoy je mobilna aplikacija za rezervaciju restorana razvijena početkom 2022. godine.

Dobra ideja za aplikaciju – rezervacija restorana bez telefonskih poziva i čekanja, brzo je razvila mrežu partnerskih objekata. Ipak, da bi aplikacija zaživela, vest o njoj morala je da se proširi do potencijalnih korisnika.

izazov

Kao potpuno nov proizvod, ova aplikacija je morala od nule da gradi svoj brend i svest o brendu. To znači da je bilo potrebno kreirati potpuno nov sadržaj koji će se koristiti i u promotivne svrhe i kao materijal za objave na društvenim mrežama. Zatim je taj sadržaj morao da stigne do relevantne publike i uhvati njihovu pažnju.

Konačni cilj nakon svega ovoga bilo je svakako povećanje broja korisnika aplikacije. Sa mobilnim aplikacijama, međutim, postoji dodatni problem. Korisnici se jako teško odlučuju da instaliraju novu aplikaciju, tako da je trebalo pronaći i način da se ciljna publika podstakne na to.

S obzirom na sve to, imali smo tri osnovna zadatka ispred sebe.

  • Kreiranje sadržaja
  • Širenje svesti o aplikaciji
  • Povećanje broja instalacija aplikacije

rešenje za sadržaj

Pošto je video vrsta sadržaja na koju publika ubedljivo najbolje reaguje, svoju kampanju smo otpočeli kreiranjem videa koji ćemo koristiti u promotivne svrhe. Sastavili smo scenario koji se bazira na spoju humora i informativnosti, i odabrali reprezentativan lokal kao lokaciju za snimanje.

Pored videa, i fotografije su nezaobilazan tip sadržaja jer je jako važno popuniti profile na društvenim mrežama i održavati kontinuitet objavljivanja. Nova publika koja putem oglasa dođe na primer na stranicu na Instagramu bila bi odbijena praznim ili retko ažuriranim feed-om.

Oglasni postovi na kojima se komuniciraju glavni benefiti aplikacije su treća vrsta sadržaja koju smo kreirali za ovog klijenta. Oni su uklopljeni u vizuelni identitet aplikacije i sadrže obavezni poziv na akciju – skidanje aplikacije sa Google Play ili App Store platforme.

 

Izgled Instagram Feed-a

rešenje za širenje svesti i povećanje broja instalacija

U svrhu promovisanja aplikacije, napravili smo kampanju na Facebook-u i Instagramu, kao i kampanju na Google Display mreži.

Prva vrsta kampanje koju smo koristili kao direktan cilj ima povećanje broja instalacija aplikacije. Vizuali korišćeni za ovu kampanju su oglasni postovi organizovani u karusel objavu, ispunjeni informacijama i pozivima na akciju.

 

Drugi tip kampanje zasnovan je na giveaway akciji koju smo organizovali. Smisao ovakvih akcija je istovremeno povećanje broja pratilaca na društvenim mrežama i broja instalacija aplikacije. Kreiranjem kampanje sa giveaway objavom, na plaćeni reach dodali smo i reach koji se dobija tako što učesnici u nagradnoj igri taguju svoje prijatelje na objavi, što je znatno uvećalo svest o aplikaciji. Ovakve akcije takođe rezultiraju boljim odnosom publike prema brendu. Velike su šanse da posetioci koji dođu na stranicu ovim putem nastave da je prate.

 

 

rezultati

Kampanje koje smo kreirali upoznale su relevantnu publiku sa aplikacijom i dovele potencijalne korisnike do profila na društvenim mrežama.

Sadržaji postavljeni na Instagram i Facebook stranice predstavljaju ljude koji koriste aplikaciju u realnim situacijama, pa je publika mogla sa njima da se poistoveti. Ovo je dovelo do toga da se brže razvije poverenje prema brendu i povećalo šanse da svaki korisnik odluči da isproba aplikaciju.

Aplikacija je postala prepoznatljiva i broj instaliranih aplikacija je u konstantnom usponu, a cena po instalaciji aplikacije je izuzetno niska.

Izraženi u brojevima, rezultati nakon prvih mesec dana izgledaju ovako:

  • Ukupan broj prikaza oglasa – Impressions  665,533
  • Broj instalacija aplikacije – App Installs  1,500+
  • Cena po instalaciji – Cost Per Install   €0,31
Potrebna vam je agencija za digitalni marketing?

Potreban vam je kreativan i uspešan tim za digitalni marketing?