Česte greške u copywritingu

greske-u-copywritingu-1

Naravno da i u ovoj profesiji važi fraza ’’ko radi taj i greši’’. Olakšica je što su greške u copywritingu, ako se uoče blagovremeno, lako ispravljive.

Proći ćemo i analizirati osnovne greške u copywritingu koje su česte za početnike, ali svakako mogu da se potkradu i onim iskusnijim. Posebno kada se piše u brzini, kada je tema nedovoljno istražena ili atraktivna.

Greške u pisanju – typos

Reči su vaš materijal od kojeg stvarate građevinu. Zato je jako važno da taj materijal nema šupljine i pukotine koje su najbolja metafora za slovne greške.

Dešavaju se u brzini, usled prepisivanja, tokom kopiranja teksta. Ponekad žurimo da ispišemo dobru ideju koju imamo i ne marimo za ispuštena slova, što je okej. Međutim, problem nastaje kada ne ispravimo.

greske-u-kopirajtingu-typos

Sopstvene greške su teško uočljive i postoji naučno objašnjenje za to. U osnovi, ono što napišemo je pre kucanja postojalo u našim glavama, zbog čega je drugo čitanje unapred obojeno sadržajem koji smo iskreirali.

Zato, ukoliko sami ispravljate svoje greške, čitajte polako, kod dužih reči slovo po slovo.

Gramatičke greške

Pisanje contenta, kreiranje slogana i drugih vidova oglašavanja zahteva studiozan pristup, zbog čega se tekst često menja, dopisuje i oblikuje. Gramatičke greške nastaju upravo zbog toga.

Zamenom subjekta i objekta, copy-pejstovanjem referenci, ponekad i čitavih pasusa, dobija se ’’nezgrapna’’ celina, koju je potrebno proveriti više puta.

Takođe, pored mogućih gramatičkih grešaka, spomenutim procesom se dobija i stilski neusaglašen tekst. Tone of voice je jako važan u copywritingu i svako odstupanje od početnog stila može uticati na konverziju kupaca i korisnika.

Prenaglašena literarnost

Da ponovimo, copywriting je veština prenošenja jednostavnih poruka u svrhu prezentovanja i prodaje proizvoda i usluga. Zainteresovani za copywriting su često ostvareni novinari, dramaturzi, romanopisci i blogeri. Dakle, ljudi od pisane reči.

Kako su reči zajednički sadržalac za sve ove vidove pisanja, ponekad je teško prelaziti iz jednog u drugi format. Pripadamo određenom kulturnom korpusu gde se negovala klasična književnost i teško je zanemariti domaće i strane uzore poput Andrića, Krleže, Dostojevskog i Džemsa Džojsa. Ali, za copywriting to moramo da uradimo, makar kada govorimo o stilskom izrazu.

Pišite copy sa minimalnim brojem zareza, kratite rečenice gde god je to moguće i potpuno zaobilazite stručne reči koje zvuče intelektualno.

Na primer, kada pišete o zdravoj hrani, a obraćate se opštoj populaciji, ne morate reći da je bogata mikro i makro nutrijentima, vlaknima i dobrim ugljenim hidratima, već probajte da koristite poznate kišobran termine. Za opštu populaciju dovoljno je reći zdrava ishrana, da bi se stvorila slika o čemu govorimo. Tek ako pišete brošuru za fitness klub koji uključuje i savete nutricioniste, možete uneti i stručnije termine, jer se podrazumeva da je većina korisnika dovoljno u materiji.

Pasivni prizvuk

Osim ako za to ne postoji opravdanje, izbegava se spor i dosadan ton. Piše se poletno, pogotovo kada se komunicira call to action!

Ovakve greške u copywritingu se potkradu i najiskusnijim piscima usled zamora. Ali, kada ih uočimo na vreme, manje će nam vremena trebati da prepravimo tekst.

Zamislite da ste na Instagram stranici lokalnog sajma meda i da vam se pojavi vizual na kom piše:

greske-u-kopirajtingu-instagram

Primetićete da rečenica počinje sa proizvodom, a to su košnice. Zato je ovo pasivno izražavanje.

Kod aktivnog, potrebno je pronaći subjekat i početi sa njim. Nije nužno, ali subjekat je uglavnom firma ili korporacija. Probajte, i videćete da već zvuči dinamičnije.

greske-u-kopirajtingu-instagram1

Kada postavite firmu na prvo mesto time na duge staze ne reklamirate samo proizvod košnice, već utičete na to da na prvu loptu njen naziv, a potom i logotip budu zapamćeni. To će kasnije dati rezultate, ukoliko pored košnica firma počne da proizvodi i, na primer, propolis.

Previše poziva na akciju

Koliko je potrebno, toliko može i da prezasiti. Bilo da je u pitanju kampanja za lansiranje proizvoda, sezonski popust ili druga reklamna vest, držite se pristupa: jedna akcija – jedan poziv.

Ponekad se čini da potreba klijenta zahteva dva poziva, ali nemojte žuriti. Na primer, u okviru iste kampanje je lansiranje novog proizvoda i nagradna igra koja ide uz lansiranje. Tada je potrebno da se konsultujete sa klijentom, jer je uvek jedna od te dve novosti prioritet.

Hvaljenje proizvoda

Mi stupamo u kontakt sa potrebama kupaca, ne hvalimo proizvod direktno. Svakako, tekst koji uspe da dođe do emocija korisnika je i pohvala proizvoda iz druge ruke.

Potrebno je predstaviti novu kafu, koja ima više antioksidanasa. To možemo učitni hvaljenjem njenih karakteristika:

greske-u-kopirajtingu-facebook

Sve informacije su tačne, copywriter može mirno da spava. Ali, svaki iskreni ljubitelj kafe želi da čuje šta će srk te nove kafe da učini za njega. Zapamtite, osim ako iz nekog posebnog razloga klijent nije tražio ovakvo obraćanje, uvek je bolje pristupiti proizvodu iz uloge potrošača.

greske-u-kopirajtingu-facebook-1

Pompezne reči

Ovo se nadovezuje na prethodnu temu, jer pompezne reči često služe hvalisanju. Preterajmo i pročitajmo naglas kako to može da zvuči:

Najbolji tečni puder sa vrhunskom moći upijanja. Savršeno pokriva pore, a najduže traje.

Dakle, imamo četiri super-reči: najbolji, vrhunski, savršen i najduže. Bez referentnih činjenica zvuči neuverljivo i zato je uvek dobro dodati neko istraživanje koje je koliko-toliko dostupno ili biti skromniji u opisu.

Međutim, jedan od dokaza da je copywriting umetnost svoje vrste je taj da ne postoje oštre granice, ali ni jedna matrica koja nužno vodi ka uspehu.

Klišei

Kao što ne treba biti pompezan, potrebno je vešto izbegavati klišee i prosečne fraze, kakve su:

  • Prema istraživanjima…
  • Pravo za vas…
  • Najbolje za vas…

Iako to nije nužno greška, probajte da u bodycopy implementirate nešto zanimljivije.

Greške sa žargonom

Ne obraćamo se istim rečima penzionerima i tinejdžerima, studentima i biznis korisnicima.

Potrebno je pogoditi žargon ciljane demografske grupe, ali sa tim treba raditi pažljivo. Ne želimo da dođe do podilaženja.

Ako targetiramo teenage publiku i bavimo se prodajom pred novu školsu godinu, podilaženje bi moglo zvučati ovako:

Nazad u školu! Gotivni rančevi i školski pribor, da ne bude smaranje, kad se cimamo do škole.

Sada karikiramo, ali imajte u vidu da se žargon brzo menja i da ono što je bilo popularno kada ste vi bili mladi, možda više nije zanimljivo.

greske-u-copywritingu-8

Zato, uradite dobro istraživanje! Tinejdžeri žele da se osete posebnim što govore žargonom koji je svojstven samo za njihovu generaciju i ako niste sigurni da možete da ga pogodite, možda je bolje da pričate opštim jezikom.

SEO nesuglasice

Kada se bavite blogovima i online prodajom, ne zaboravite na Search Engine Optimisation.

Ponekad vas kreativna ideja može povesti u jednom pravcu, pa SEO pravila mogu izazvati otpor. Može vam se učiniti da ste ograničeni i da dobra ideja trpi zbog obaveznih reči.

Ovu dilemu ćete rešiti jednostavnim podsetnikom koji je suština copywritinga, a to je da je vaš zadatak da pišete za klijenta.

Ispoštujte potreban broj ponavljanja ključne fraze iz naslova, pišite manje pasuse koliko god vam se čini da neka tema zahteva studiozni pristup i nađite način da tekst uvežete sa internim i eksternim linkovima.

I zapamtite da dugačak naslov nije poželjan. Istraživanje kaže da samo 20% publike čita i naslov i ceo tekst. 80% će samo pogledom preći preko naslova i na osnovu njega zaključiti da li je vredno da nastavi sa investicijom.

Negacije

Prirodno je da nam prvo padne na pamet šta ne treba uraditi. To je naš unutrašnji policajac. Ali, copy počinjemo iz afirmativnog i izbegavamo negaciju bilo koje vrste, kako u naslovu, tako i u bodycopyju.

Rečenice poput:

• Nema ničeg boljeg od…
• Prestanite da…
• Bez našeg proizvoda nećete moći da…

Uvek mogu da se afirmatizuju i zvuče ovako:

• Najbolje je…
• Počnite da…
• Sa našim proizvodom ćete moći da…

Naravno, greške u copywritingu su brojne. Ali, kada savladate osnove ovog profesionalnog poziva, bićete u stanju da sami sebe ispravljate u trenutku kada se pojave.

I poslednji savet za ovaj blog:

Čitajte vaš copy što više puta. To je najbolji način da ga od dobrog učinite odličnim.