8 ključnih trendova u digitalnom dizajnu za 2017. godinu

Kada se osvrnemo na trendove iz prethodnih godina i uporedimo ih sa onim koji se sada pojavljuju, primetno je koliko korisnici imaju potrebu za razvojem i promenom. Uloga dizajna je da izađe u susret takvim potrebama.

Kroz prethodnih nekoliko godina, digitalni svet bio je ispunjen flat dizajnom i web šablonima jednostavnim za upotrebu. Uspon flat dizajna teško da je bio iznenađenje uzimajući u obzir koliko je minimalistički stil lak za replikovanje i personalizaciju. Flat dizajn je jednostavna i prilagodljiva dizajn inovacija koja je usvojila ekran kao ključni medijum. Delujući tako, kreirala je nove standarde harmonije estetike i upotrebljivosti.

Ali od najboljih dana flat dizajna prošlo je nekoliko godina i počeli smo da uviđamo neke njegove loše strane. Da li ste i vi primetili kako toliko sajtova i aplikacija izgleda isto? Kada svi koriste iste alate (WordPress, Bootstrap, itd.) i iste varijacije ovog dizajn šablona, može biti teško razlikovati jedan sajt od drugog.

Ovaj infografik o ovogodišnjim trendovima u dizajnu prikazuje kako ove godine upoznajemo dobrodošle promene u modelu flat dizajna. Možemo da se veselimo nekim dinamičnim i višebojnim novitetima koji će dodati dubinu i udahnuti energiju tim šablonima koji su nas umorili. Sledi pregled nekih novih i nekih već ustanovljenih trendova koje ćemo viđati ove godine.

Dizajn trendovi 2017.

grafički dizajn trendovi

TRENDOVI KOJI SE NASTAVLJAJU

1. Dizajn zasnovan na karticama i naslovu

grafički dizajn trendoviAko ste ove godine nameravali da poboljšate jasnoću informacija, cenićete digitalni dizajn zasnovan na karticama i naslovima. Kartice organizuju podatke u jednostavan i jasan format. Ova prilagodljiva rešenja za predstavljanje sažetih informacija značajna su za izdvajanje relevantnih činjenica i relevantnog sadržaja. Uz to, izgledaju odlično na ekranima svih dimenzija.

 

2. Naglašena tipografija

grafički dizajn trendovi

Velika, naglašena tipografija je alat za kontrolisanje prostora i pažnje čitaoca. Dva najjednostavnija načina za povećanje uspešnosti vašeg teksta su da mu povećate veličinu i podebljate linije. Bilo u negativnom prostoru ili u dužem tekstu, dramatična tipografija zahteva svoj prostor.

 

3. Eksperimentalne boje i throwback stil

grafički dizajn trendovi

Trenutno su digitalne palete boja sve osim konzervativne. Neon boje, kontrastne kombinacije, naglašene osnovne boje i uniseks palete izdvajaju se u odnosu na tradicionalne kombinacije boja poput zemljanih, boja nakita i metalik tonova. Ove godine ćemo videti nastavak trenda boja koje su prijatne ali uzbudljive, energične ali suptilne.

 

4. Tanke ikone

grafički dizajn trendovi

Dok boje i tipografija postaju naglašenije, ikone se pojednostavljuju. Koristeći tanke, jasne linije, bez teksta, ove ikone se oslanjaju na simbolizam za prenošenje informacije. Što apstraktniji postaju proizvodi, to je dizajn minimalniji. Imejlovi se ne dostavljaju u kovertama, većina telefona ne izgleda poput starinskih prijemnika, ali ipak možete da očekujete pojačano prisustvo ovakvih jednostavnih oblika.

 

TRENDOVI KOJE PREDVIĐAMO

5. Neon gradijenti

grafički dizajn trendovi

Iako je internet zajedljivo odgovorio na promenu Instagramovog logoa, čini se da je njihov redizajn gradijenta možda bio ispred svog vremena. Gradijenti dodaju dašak dubine dominantnom trendu ili klasičnom dizajnu. Uz to, oni omogućavaju estetsko jedinstvo kada se spajaju slike koje bi inače bile tematski različite.

 

6. Retro pastele

Ova godina je počela sa nostalgičnim okretanjem pastelama prošlosti. Ipak, koliko god pink, lila, i bebi-plave nijanse nekada bile smatrane ženstvenim, one su napravile uzbudljiviji, snažniji povratak. Bilo streetstyle ili na mreži, možete očekivati da se nežne, delikatne pastelne nijanse sudare sa snažnim crtama i asimetrijom.

7. Odvažni oblici

grafički dizajn trendovi

Moderni oblici su kvadrat, kružni ili trougao. Oštre linije ulivaju dašak života jednostavnom dizajnu – iako prostog oblika, njihovi uglovi i boje dodaju dubinu dvodimenzionalnim slikama. Odvažni, jednakostranični oblici pružaju mnoštvo prilika za brendiranje. S obzirom na to da su praktično na svakom mediju jednako privlačni, ovi oblici su beskrajno raznovrsna vizuelna tema.

8. Obnovljen naglasak na originalnosti

grafički dizajn trendovi

Trendovi digitalnog dizajna nastaju jer su privlačni, korisni i pravovremeni. Međutim, kada se trend ponovi dovoljno puta, postaje teško razlikovati jednu manifestaciju od druge. Očekujemo da će ovogodišnji dizajni početi da se udaljavaju od odgovarajućih web formi u korist jedinstvenosti dizajna. Jedinstvene ilustracije, ručno pisani tekst i animirane slike zahtevaju ozbiljno promišljanje i označavaju napuštanje univerzalnih tema.

Izvor: www.justinmind.com 8 key digital design trends for 2017 – Infographic