Besplatan internet na svim javnim mestima u EU

Besplatan internet na svim javnim mestima u EU

Najavljeni projekat Evropske unije pod nazivom “WiFi4EU” treba da bude završen do 2020. godine kada će besplatan internet biti dostupan u prodavnicama, parkovima, bibliotekama, bolncima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

Projekat WiFi4EU najavio je još 2016. godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao deo ambicioznog remnota telekomunikacionih pravila EU koji uključuje i rastuću potrebu povezivanja Evropljana, kao i jačanje konkurentnosti EU.

Opštinama ili zajednicama opština u EU, organima i institucijama vlasti na taj način će se obezbediti određena bespovratna sredstva Evropskih fondova i tako omogući korišćenje besplatnog interneta na mestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mestima koja se smatraju središtima javnog života.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije – Evropske komisije, Evropskog parlamenta i saveta, podrazumeva izdavajanje 120 miliona evra za finansiranje opreme za besplatan internet za 6 do 8 hiljada opština u Evropskoj uniji, a raspoloživa sredstva trebalo bi dodeliti projektima poštujući državnu regulativu među državama članicama EU.

Korisnici ovog projekta mogu biti lokalne samouprave, tj. opštine kao i privatna preduzeća koja će imati jedino troškove održavanja dobijene opreme u trajanju od 3 godine dok je izgradnja WiFi infrastrukture finansirana u stopostotnom iznosu.

Finansiranje ovog projekta je regulisano izdavanjem vaučera prosečne vrednosti 15.000 eura po korisniku, kojim će se plaćati navedena izgradnja i oprema, a Evropska komisija će isplatiti vrednost vaučera izvršitelju radova, odnosno dobavljaču opreme, koji mora biti registrovan na portalu Evropske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

Konstantnim ulaganjem u razvoj sajta i prisutnosti na Internetu uspeli smo da dobijemo nove klijente i postanemo prepoznatljivi na tržištu kada je u pitanju ugradnja stolarije.

Miloš Novaković
Vlasnik, ProMax Doo

Uspeli smo za godinu dana da osvojimo tržište brze hrane prisustvom na Facebook-u i reklamiranjem na Google platformi. Trenutno nas prati 30.000 ljudi… Idemo dalje.

Goran Filić
Komercijalni direktor, Burger Plus

Imali smo web sajt koji nam nije donosio posete i nove klijente dok nismo počeli da sarađujemo sa iMarketing-om. Sada nas klijenti pronalaze i preko Google-a i preko Facebook-a.

Prim. dr sc med Aleksandra Mladenović Mihailović
Osnivač, Ginekološko Akušerska Ordinacija Mladenović