Važni Google SEO faktori za rangiranje

Vazni Google SEO faktori za rangiranje 2

SEO faktori za rangiranje se često popisuju u listama koje su preduge jer teže da obuhvate sve potencijalne faktore koji bi mogli uticati na rangiranje. Iako je važno imati takve iscrpne preglede, smatramo da treba da postoje i koncizniji vodiči koji će se fokusirati samo na najbitnije. Zato smo sastavili listu faktora koje smatramo najbitnijim, i koje morate poznavati ako se iz bilo kog razloga interesujete za SEO.

Kvalitetan sadržaj

Kvalitet sadržaja je danas bitniji nego svi ostali SEO faktori. Pošto je u interesu Gugla da korisnik pronađe rezultat kojim je zaista zadovoljan, sa svakim ažuriranjem algoritma kvalitet sadržaja dobija sve veći značaj (sa nekim manje, sa nekim više). U suštini, ukoliko ponašanje posetilaca vašeg sajta ukazuje na to da su pronašli ono što su tražili, vaš sadržaj će biti favorizovan. Iako kvalitet sadržaja nije nešto što se može objektivno i precizno izmeriti, on utiče na parametre koji jesu direktno merljivi, kao što su prosečno vreme zadržavanja na sajtu ili broj linkova koji vode do vašeg sajta. Ovo je sasvim logično, zato što će ljudi duže čitati i radije citirati sadržaj koji im pruža određenu vrednost.

Jedan od konkretnih faktora koji određuje kvalitet je dubina sadržaja.

Dubina sadržaja

Gugl želi da ponuđeni rezultati budu oni koji su najkorisniji, tako da je od ključne važnosti obuhvatiti sve ono što čitalac želi da zna. Ovo nije isto što i količina sadržaja. Duži tekst neće obavezno biti bolji. Dubina sadržaja podrazumeva pružanje svih onih informacija koje su bitne za nekoga ko dati pojam pretražuje.

Uzmimo za primer pretragu „best men’s watches“.

Ako otvorimo prva tri rezultata, videćemo da svaki od njih sadrži informaciju o ceni svakog sata koji je na listi. To je prilično siguran znak da je ova informacija bitna svima koji se interesuju za ovu temu, pa bi bila greška ne uključiti je ukoliko pravite stranicu koju želite da rangirate za istu ključnu frazu.

Vazni SEO faktori za rangiranje - Dubina sadrzajaDubina sadrzajaDubina sadrzaja 2Optimizovanje dubine sadržaja, dakle, počinjete tako što ćete ustanoviti koje su zajednička mesta svih najbolje rangiranih rezultata. Ovo ne podrazumeva kopiranje drugih, već ustanovljavanje šta je bitno za potencijalne posetioce vašeg sajta.

Takođe možete obratiti pažnju na „People also ask“ i „Related searches“ odeljke kako biste dobili još korisnih ideja.

On-page SEO

Prva stvar na koju ovde treba obratiti pažnju je naslov. Naslov, pored toga što mora privući pažnju publike, treba da sadrži ključnu frazu na samom početku, pošto je to deo naslova na koji Gugl obraća najviše pažnje.

Drugi bitan deo on-page SEO-a je URL. On treba da bude čitak i razumljiv, i takođe treba da sadrži ključnu frazu. Pored ovoga, generalno je pravilo da ne treba uključivati godine u URL. Recimo, ako pišete o najboljim igrama za android uređaje, možete svoj članak nazvati “Najbolje android igre za 2022.” URL, ipak, ne treba da sadrži godinu, jer ćete naredne godine možda poželeti da taj članak samo ažurirate, dopunite, i preimenujete u “Najbolje android igre za 2023.” S druge strane, ako pišete o nečemu što je usko vezano za određenu godinu (“Najčudniji događaji u 2021.”), taj sadržaj sigurno nećete “reciklirati”, pa je sasvim u redu uključiti godinu u URL.

Gustina ključnih fraza je jedan od najbitnijih aspekata kada je u pitanju on-page SEO. Ključne fraze treba da se pojavljuju dovoljno puta u vašem tekstu da bi Guglu bilo jasno da je tekst relevantan za datu ključnu frazu. Ovo ipak ne znači da ključnu frazu treba spomenuti što više puta, jer preterivanje (“keyphrase stuffing”) može dati negativne rezultate. Za tekst od 2000 reči optimalni broj spominjanja ključne fraze bio bi oko 10 puta.

Dužina teksta takođe utiče na rangiranje, i sa vremenom se menja (čitaj “povećava”) optimalni broj reči za jedan tekst. Trenutno se procenjuje da je optimalna dužina blog članka između 1760 i 2400 reči.On-page SEO - duzina teksta

 

Dobro napisan meta opis (meta description) privući će korinsike koji vide vašu stranicu kao rezultat u pretrazi da na nju kliknu, što će opet biti signal za Gugl da je vaša stranica relevantna za datu ključnu frazu.

Tekst treba da bude podeljen na manje celine koje će biti obeležene podnaslovima različitih nivoa (headertags) – H1, H2, H3 i tako dalje.

Interni linkovi koje postavite na svoju stranicu povećavaju šansu da se čitalac duže zadrži na sajtu i pomažu da drugi delovi sadržaja lakše stignu do publike. Eksterni linkovi su veoma korisni ako se koriste na pravi način. Ako postavljate linkove do relevantnih i pouzdanih izvora, podižete kredibilitet svog sadržaja. Gugl će na osnovu linkova koji vode do sadržaja releveantnog za vašu stranicu oceniti vašu stranicu kao vrednu i poboljšaće njen rang.

Sve su ovo SEO faktori koje možete optimizovati prilikom kreiranja stranice, a mogu znatno utcati na konačno rangiranje.

Povratni linkovi

Povratni linkovi sačinjavaju osnovu PageRank-a, na kome se bazira Gugl algoritam za rangiranje. Broj povratnih linkova direktno utiče na poziciju u rezultatima Gugl pretrage, što je u svojim istraživanjima potvrdila i SEO platforma Backlinko.

Vazni SEO faktori za rangiranje - Backlinks

Ipak, nemaju svi povratni linkovi jednak značaj. Ima više faktora koji utiču na to koliko će jedan povratni link uticati na rang stranice, ali najbitniji su relevantnost i autoritet.

Relevantnost linka se odnosi na to da li su stranica i sajt sa kojih link dolazi relevantni za datu temu. Sadržaj u okviru koga se nalazi link do vašeg sajta treba da bude kvalitetan, i povezan sa onim o čemu se govori na vašoj stranici. Ukoliko imate sajt za iznajmljivanje automobila, link sa sajta lokalnog hotela može vam biti od koristi. Ne samo što će algoritam to videti kao pozitivan signal, nego ćete i dobiti organski saobraćaj jer su dobre šanse da gostima hotela treba automobil za iznajmljivanje. Dobar marketing plan zato često uključuje ovakvu vrstu saradnje. Link na sajtu cvećare iz drugog grada bi se, s druge strane, smatrao irelevantnim, i mogao bi negativno da utiče na rang vaše stranice. Algoritam takođe pravi razliku između povratnog linka na sajtu koji nije iz vaše niše ali ima određenu relevantnost za srodnu temu i potpuno irelevantnog linka.

Autoritet stranice i sajta sa kojih link dolazi takođe direktno utiče na značaj linka. Slično kao sa relevantnošću, link sa stranice visokog autoriteta će imati bolji učinak. Ipak, ni link sa stranice niskog autoriteta neće imati negativan uticaj na rangiranje vaše stranice, za razliku od irelevantnih linkova.

Svežina (Freshness)

Svežina se odnosi na to koliko vremena je prošlo od poslednje izmene na stranici. Ovaj SEO faktor je bitan za određenu vrstu upita, dok kod nekih ne igra nikakvu ulogu. Ako pretražujete pojmove koji se tiču vesti, Gugl će favorizovati najsvežije stranice, zato što je jasno da publika želi da pročita najnovije vesti. Za upit „kako vezati kravatu“, dobićete rezultate različite starosti zato što se proces vezivanja kravate ne menja.

Vazni SEO faktori za rangiranje - SvezinaDa biste utvrdili koliko svežina kao faktor utiče na ključne reči za koje se rangirate, pogledajte rezultate pretrage. Ukoliko su svi rezultati novi, to znači da je svežina veoma bitna. U tom slučaju potrudite se da redovno ažurirate svoju stranicu ili konstantno objavljujte nove članke na datu temu. Ako su rezultati različite “starosti”, svežina je manje bitna, pa se koncentrišite na kreiranje što kvalitetnijeg sadržaja na svojoj stranici jer su drugi SEO faktori presudni za vašu temu.

Tematski autoritet

Tematski autoritet sajta je SEO faktor koji pokazuje koliko je on relevantan za temu koje se tiče pretražena ključna fraza. Tematski autoritet zavisi od više stvari. On će biti veći ako se sajt rangira dobro za više ključnih fraza unutar jedne teme. Linkovi koji sa vašeg sajta vode ka sajtovima visokog autoriteta unutar iste niše takođe pozitivno utiču na tematski autoritet vašeg sajta, kao i povratni linkovi sa sličnih stranica. Ako se vaš sajt bavi raznorodnim temama i sadrži linkove koji vode ka sajtovima koji se bave nepovezanim temama, to je signal za Google da sajt nije specijalizovan za određenu temu.

Pretraživanje ključne fraze „čišćenje mašine za pranje sudova“ daće rezultate sa sajtova čiji sadržaj je blisko povezan sa ovom temom. Prvi u pretrazi je Beko – brend koji se bavi proizvodnjom bele tehnike, između ostalog mašina za sudove. Na drugom mestu je servis bele tehnike koji između ostalog vrši popravku mašina za sudove.

Tematski autoritetPored ovoga, sajtovi koji su fokusirani na određenu temu imaće više internih linkova. To pomaže Guglu da razume čemu je sajt namenjen i direktno povećava njegov autoritet.

Namera pretrage kao SEO faktor

Gugl ne rangira isti tip sadržaja za svaki upit.

Kada neko pretraži pojam „kupovina stana“, on verovatno planira da kupi stan, pa će Gugl prikazati primarno sajtove za nekretnine.

Namera pretrageZa upit „kako očistiti peglu“, u rezultatima pretrage ćete dobiti pre svega tutorijale u formi videa ili teksta. Vaša namera je bila sticanje novog znanja, i Gugl prilagođava pretragu tome.

Namera pretrage kao SEO faktor

Brzina učitavanja veb sajta

Ovaj faktor predstavlja vreme koje je veb sajtu potrebno da se učita. Na brzinu utiče nekoliko faktora, između ostalog server na kome se sajt nalazi, veličina fajla stranice, i kompresovanje slika.

Ipak, brzina veb sajta nije tako jednostavan pojam kao što se čini, zato što postoji više načina da se ova brzina izmeri. Navešćemo tri najčešća.

 • Potpuno učitana stranica: Merenje vremena koje je potrebno stranici da se potpuno učita. To podrazumeva vreme nakon koga su prikazane sve informacije na stranici, što zahteva učitavanje 100% njenih resursa.
 • Vreme do prvog bajta (Time to First Byte – TTFB): Merenje vremena koje je stranici potrebno da otpočne proces učitavanja.
 • Prvi značajni prikaz: Vreme koje je stranici potrebno da učita dovoljno resursa kako bi korisnik mogao početi da čita sadržaj na njoj.

Na primer, recimo da imate blog stranicu kojoj treba deset sekundi da se potpuno učita. Moglo bi se reći da je to jako puno vremena, ako posmatrate samo učitavanje cele stranice.

Sa druge strane, „Prvi značajni prikaz“ bolje oslikava način na koji korisnici zapravo interaguju sa stranicom. Vratimo se na stranicu kojoj treba 10 sekundi za potpuno učitavanje. Iako će učitavanje cele stranice potrajati, korisnik dobija prvi značajni prikaz nakon 1,5 sekundi. To znači da vrlo brzo može početi sa čitanjem sadržaja, pa bi se moglo reći da je njegovo korisničko iskustvo dobro.

Kako brzina stranice utiče na SEO?

SEO faktori za rangiranje pri desktop pretragama uključuju brzinu stranice od 2010. godine, dok se na mobilne pretrage ona primenjuje od 2018.  U objavi kojom se najavljuje primena ovog faktora na mobilne pretrage stoji da će se on primenjivati samo na najsporije stranice:

The “Speed Update,” as we’re calling it, will only affect pages that deliver the slowest experience to users and will only affect a small percentage of queries. It applies the same standard to all pages, regardless of the technology used to build the page. The intent of the search query is still a very strong signal, so a slow page may still rank highly if it has great, relevant content.

Ako je verovati Guglu, ovo bi značilo da na brzinu stranice treba obratiti pažnju samo utoliko da ona ne utiče negativno na korisničko iskustvo. Ali na koji način merenja brzine se to odnosi?

Google koristi kombinaciju različitih načina merenja, tako da je najbolje obratiti pažnju na svako od njih kada se sprovodi optimizacija sajta. Džon Mjuler, vebmaster trend analitičar zaposlen u Guglu, izjavio je 2017. godine da se vreme do prvog bajta ne koristi kao faktor za rangiranje. Ipak, so bzirom na to da Gugl nije u vek transparentan kada su SEO faktori u pitanju, ne može se u potpunosti isključiti opcija da TTFB igra neku ulogu.

Brzina ucitavanja stranice

Tehnička ispravnost i bezbednost veb sajta

Izuzetno je važno da vaš veb sajt bude tehnički ispravan i zaštićen od potencijalnih štetnih kodova koji mogu biti zlonamerno ubačeni na sam veb sajt ili server. Ukoliko se veb sajt ne apdejtuje redovno i na ispravan način on je potencijalna meta za napade. A ako se to desi Gugl će penalizovati vaš veb sajt i izgubićete teško stečene pozicije na Gugl pretraživaču. Takođe, preporučujemo da radite što češći backup veb sajta i baze kako biste bili dodatno osigurani i kako biste mogli lako da vratite veb sajt u poslednje ispravno stanje.

HTTPS

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) je šifrovana verzija HTTP-a, osnovnog protokola koji se koristi za transfer podataka na internetu. HTTPS povećava bezbednost korisnika, pa ga Gugl od 2014. koristi kao „lakši“ (light-weight) faktor za rangiranje. Smatramo da je ovaj faktor vredan pomena zato što se sajt lako može optimizovati prema njemu – dovoljno je instalirati SSl ssertifikat. Takođe, ukoliko nemate sertifikat, Gugl će vašu stranicu označiti kao nebezbednu, što bi vas moglo koštati dela publike čak i ako to nije faktor za rangiranje.

Optimizovanost za telefon

Optimizovanost za telefon je SEO faktor za rangiranje pri mobilnim pretragama od 2015. godine. Kako su mobilni uređaji počeli da preuzimaju vođstvo u odnosu na desktop računare, podatak da 65% Gugl pretraga dolazi sa telefona ne iznenađuje. Zbog ovoga je Gugl 2019. prešao na „mobile-first“ indeksiranje, što znači da se pri rangiranju primarno posmatraju verzije sadržaja pravljene za mobilne uređaje. Tako je optimizovanost za telefon postala faktor i za desktop pretrage.

Korisničko iskustvo

Gugl favorizuje sadržaj koji korisnicima pruža pozitivno iskustvo. U svom vodiču za SEO oni navode da svaka optimizacija treba da bude usmerena na poboljšanje korisničkog iskustva.

Pitanje je šta to Gugl smatra dobrim korisničkim iskustvom. Sugestije koje su oni dali uključuju:

 • Sadržaj koji je lak za čitanje;
 • Dobro organizovan sajt;
 • Interesantan i koristan sadržaj;
 • Responzivan dizajn;
 • Odsustvo nametljivih reklama;
 • Sajt dizajniran na osnovu potreba korisnika.

Evo primera intruzivne reklame koji Gugl navodi:
Korisnicko iskustvo

Gugl nije zvanično objavio koje metrike se koriste da bi se izmerilo korisničko iskustvo, ali se u SEO zajednici kao najverovatniji faktori spominju dwell time, bounce rate, CTR (clickthrough rate), kao i vreme provedeno na stranici.

SEO faktori završne napomene

Sve što smo izneli u članku može se sumirati u sedam saveta:

 1. Pružite korisnicima ono što traže.
 2. Učinite da vaš sajt izgleda dobro na svakom uređaju.
 3. Potrudite se da posetioci vašeg sajta uživaju na njemu, i svedite distrakcije na minimum.
 4. Objasnite tačno sve što posetioci žele da znaju.
 5. Izgradite ekspertizu u jednoj oblasti.
 6. Prikupite preporuke sa drugih sajtova u formi povratnih linkova.
 7. Redovno ažurirajte svoj sadržaj.

SEO faktori se određuju sa ciljem favorizovanja rezultata koji korisnicima pružaju najbolje iskustvo. Zato je osnovni princip koji treba pratiti u cilju postizanja dobrog rangiranja – stvaranje kvalitetnog sadržaja koji posetiocima pruža ono što žele.

Digitalni marketing kurs