Aplikacije za bolju ličnu i poslovnu organizaciju

Aplikacije – najlakša i najbrža pomoć za sve što nam može pasti na pamet! A u današnja užurbana vremena najveći problem nam definitivno predstavljaju organizacija i produktivnost koje su iznimno visoko na lestvici prioriteta!

Pametni telefoni mogu pojednostaviti neke stvari u našem životu, sve češće su nam potrebne aplikacije koje će nam olakšati, ubrzati, i pomoći na poslu ali i na privatnom planu. Neke aplikacije vam mogu pomoći da organizujete vreme, izgradite bolje navike, ali i da vas podsete na obaveze koje imate.

Iz mora aplikacija za iOS i Android, izdvojili smo nekoliko korisnih koje će vam sigurno olakšati radne zadatke, ali i svakodnevni život izvan kancelarije. Dobra stvar je što su – besplatne!

1.     Google Keep

Pored čuvanja vaših beleški, uz pomoć ove, dizajnerski briljantno izvedene aplikacije, možete smestiti sve svoje misli na jedan ekran. Google Keep vam daje mogućnost da se na nekoliko načina organizujete, takošto ćete dodavati fotografije, snimati glasovne poruke ukoliko se setite nečega a nemate vremena da zapišete misao, kao i praviti liste obaveza koje imate.

Na primer, možete označiti povezane stavke istom bojom ili ih označiti određenim rečima, i tako olakšati grupisanje svega što vam je potrebno da bude na “jednom mestu” poređano po važnosti. Takođe možete da sačuvate različite formate beležaka, kao što su tekst, liste a takođe postoji mogućnost da iste delite sa drugim korisnicima.

2.     Cortana

Cortana je praktično vaš lični digitalni asistent. Ona vodi računa o vašem kalendaru obaveza, pa na primer ako je saobraćajni kolaps i morate ranije krenuti na sastanak, Cortana će vas na to sigurno podsetiti.

Možete pisati beleške, spiskove obaveza i postaviti podsetnike zadataka. Podsetnici mogu da se ponavljaju na planiran način, tako da možete kreirati nedeljni podsetnik: za prodavnicu, izbacivanje smeća ili bilo šta drugo što vam je svakodnevna obaveza, a često se dogodi da zaboravite na to.

Podsetnik se može podesiti na osnovu lokacije. Tako na primer, ako se nalazite u blizini vaše omiljene cvećare, aplikacija će vas automatski podsetiti da ste ubeležili kupovinu cveća.

3.     Trello

Trello funkcioniše po pitanju digitalnih “kartica” koje uređujute po kolonama. Svaka kartica može predstavljati jednu obavezu, stavku na listi za obavljenje posla ili događaj u kalendaru.

Kolone mogu da predstavljaju kategorije zadataka, nivoe prioriteta, određene datume ili bilo koji drugi faktor oko kojeg organizujete svoje kartice. Možete napisati opis, primeniti nekoliko etiketa u boji, označiti ljude kojima je potrebno ažuriranje ili podsetnik, pa čak i dati kartici rok. Zatim saradnici mogu dodati komentare na kartice, priložiti datoteke i povući i spustiti kartice iz jedne kolone u drugu.

4.     Todoist

Todoist je jedna od najpopularnijih aplikacija za kreiranje lista i to sa dobrim razlogom. Multiplatformska aplikacija dolazi s brojnim opcijama za kreiranje lista obveza, planiranje zadataka, kolaboraciju i sinhronizaciju, a koristi je više od 2 miliona ljudi, a uključuje i napredne funkcije za one kojima je to potrebno.

Na primer, ova aplikacija dozvoljava da svakoj stavci dodelite prioritet. Takođe možete staviti da vas podseća na nešto što treba da radite svake nedelje.

Dok je osnovni nivo besplatan, možete nadograditi Premium planove za 29 dolara godišnje. Na ovom nivou možete tražiti podsetnike zasnovane na vremenu ili lokaciji, uživati u automatskim rezervnim kopijama i dobijati grafikone koji pokazuju koliko ste postigli. Todoist-u su pohvalno pisali i vodeći tehnološki mediji kao što su Mashable, TechCrunch i The Next Web, što bi trebala biti dovoljna preporuka da ga instalirate i na svoj uređaj.

5.     Pocket

Pocket ili “digitalni džep” definitivno jedna od omiljenijih aplikacija koja vam omogućava da bilo koji sadržaj koji ste pronašli na internetu jednostavno zabeležite i sačuvate za kasnije i pročitate ih kad budete imali vremena za to. Takođe možete organizovati svoje prikupljene članke i video zapise u kategorije kako biste ih lako ponovo pronašli. Radi po principu tagova koji se vežu za svaki link. Tako, na primer, ako sačuvate naš današnji post, možete mu dodeliti tagove poput organizacija, poslao, najbolje aplikacije itd.

Na ovaj način, znatno ćeš uštedeti vreme od ponovnog traženja stranice koja ti je potrebna. Sadržaju koji sačuvaš možeš pristupiti sa svog računara, telefona ili tableta i to čak i kada nisi online.

6.     Slack

Korisnici mogu da međusobno komuniciraju individualnim porukama ili u grupama za razgovor, a Slack nudi i vrlo efikasan sistem pretraživanja, koji je veoma pogodan za izbjegavanje propusta u komunikaciji, ili barem upotrebe rečenice “nisam video tu poruku” kao izgovora za probijanje važnog roka.

Važan segment aplikacije je i veoma široka mogućnost integracije sa drugim softverima i takođe funkcioniše po principu tagova koji se odnose na određenu temu. Tako je sa Slack nalozima moguće povezati alatke poput Dropboxa ili profile na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi funkcionalnosti u realnom vremenu i aktuelnim poslovnim dešavanjima. Takođe, moguće je i deljenje različitih sadržaja, kao što su fotografije ili video zapisi. Uz pomoć ove funkcije bi se moglo izbeći “zatrpavanje” telefona ili kompjutera suvišnim podacima.

7.    Evernote

Izuzetna aplikacija, jer se sastoji od grupe alata koja mogućnost za čuvanje raznoraznih ideja, uputstva, računa, celokupne dokumantacije, brzih beležaka, i sl. Pruža mogućnost zapisivanja na post-it nalepnicama ili nekom papiru na koji naiđemo tako što ih slikamo, takođe slikanje flajera za hranu ili neke vrste reklama koja nam je zanimljiva, čuvanje e-knjiga koje preuzimamo sa interneta.

Poslednja verzija aplikacije je zaista odlična jer je mnogo jednostavnija za korišćenje od prethodnih. Ono što je izdvaja od drugih je mogućnost da sve informacije možete podeliti sa svojim zapolsenima i dobra stvar je da svi članovi tima imaju pristup ovim podacima bez obzira da li rade na Windowsu, Mac-u ili preko mobilnog telefona. Takođe, lako je definisati ko, čemu ima pristup.

Evernote Hello je aplikacija koja vas može spasiti neugodnosti koja se svima nama događa – da nekog upoznamo i istog trenutka zaboravimo njegovo ime. Evernote Hello korisitimo da skeniramo nečiju vizitkartu, a potom da je memorišemo i na taj način zapamtimo koga smo i gde upoznali.

8.     Asana

Ukoliko se radi u timu, Asana može biti program za upravljanje zadacima i obavezama zaposlenih. Svi članovi tima imaju lak i jednostavan online pristup projektu bez potrebe za dugačkom komunikacijom putem mail-ova i čekanjem na odgovor, što dodatno otežava efikasnost.

Pomoću Asana-e možete planirati radni dan ali i planirati nove projekte. Osim svojih obaveza, tu možete smeštati i obaveze ostalih zaposlenih i istovremeno pratiti da li su završene. Postoje različite vrste notifikacija pomoću kojih možete znati da li je neko završio zadatak koji mu je dodeljen ili nije. U aplikaciji se mogu davati i komentari na zadatke ali i dodavati dokumenta što može biti vrlo korisno, posebno ukoliko se pravi više verzija nekog dokumenta.

9.     Any.do

Jos jedna u nizu aplikacija koje mogu olakšati svakodnevnu organizaciju obaveza. Osim što na jednostavan način možete da je sinhronizujete na svim uređajima, takođe direktno iz aplikacije imate mogućnost obavljanja poziva i zakazivanja sastanaka.

Ovo je virtuelni asistent koji sve tvoje liste, zadatke i podsetnike čuva na jednom mestu. Naravno, uvek postoji mogućnost rangiranja svih obaveza po važnosti i prema vremenskom roku, pa će vas asistent uvek na vreme obavestiti o svemu, kako vam nešto ne bi promaklo. Jednostavana upotreba i lep dizajn čine Any.do “must have” aplikacijom.

10.    Keeper

Ovo je ona vrsta aplikacije za produktivnost koja vam pomaže da uštedite vreme, najčešće u poslovnom aspektu života, ali i u privatnom.

Keeper rešava problem zaboravljene šifre bilo kog naloga koji imate na internetu, koje bi u tom slučaju kasnije morali da resetujete. Aplikacija radi na principu sinhronizacije vaših uređaja, držeći sve naloge pod jednom glavnom lozinkom. Na ovaj način, ne samo što ćete moći uvek da pristupite svakom uređaju, već ćete se zaštiti od mogućeg hakovanja vaših naloga na različitim mestima. Aplikacija ima i besplatnu verziju, ali ukolko želite da je korsitite na više uređaja ili da je podelite sa više korisnika moraćete da platite.