Najbolji besplatni programi za obradu fotografija

Programi za obradu fotografija su postali neophodan alat za svakoga ko se bavi digitalnim marketingom. Slike su, pored videa, na samom vrhu kada su vrste content marketinga u pitanju. Zbog toga, bilo da želite da promovišete sopstveni biznis ili ste marketinški stručnjak koji vodi naloge svojih klijenata, morate razmišljati o fotografijama. A dobra fotografija već podrazumeva određenu postprodukciju, makar i minimalnu.

Različite platforme zahtevaju različite formate ili stilove fotografija, pa i različitu veličinu fajlova. Za određene namene na fotografije ćete želeti da dodate grafičke elemente kao što su tekst, ikonice, stikeri i slično. Neke fotografije dolaze sa nesavršenostima koje želite da ispravite, bilo da je to loše osvetljenje, neželjeni objekat koji želite da obrišete ili nesavršenost na koži koju biste najradije sakrili.

Najbolji besplatni programi za obradu fotografija 2

Zašto besplatni programi za obradu fotografija?

Za bilo koju od navedenih izmena treba vam odgovarajući softver i određene veštine. Ako se ne bavite profesionalno obradom fotografija i ne trebaju vam napredni alati, verovatno vam se ne isplati plaćanje programa kao što su Photoshop i Lightroom, tako će neka od besplatnih opcija biti savršena za vas. Ne samo što ćete uštedeti novac, već će vam biti mnogo lakše da savladate jedan od besplatnih programa koji su upravo stvoreni za jednostavnije zadatke.

Međutim, nisu svi besplatni programi za obradu fotografija stvoreni da budu jednostavni. Među njima ćete naći i softvere koji mogu zadovoljiti i potrebe naprednijih korisnika, čak i uz određene prednosti u odnosu na plaćene programe (kao što je open-source priroda GIMP-a).

Zbog svega ovoga, mi smo odlučili da sa vama podelimo listu besplatnih softvera koje mi smatramo korisnim.

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je open-source program za obradu fotografija u kome ćete pronaći mnoge alate koji su inače dostupni samo u premijum softverima. Ovo je najpotpunija besplatna zamena za Photoshop koju ćete pronaći. Omogućava vam da radite sa lejerima i maskama za kompleksniju manipulaciju materijalom. Takođe poseduje alate kao što su clone stamp i healing tool za uklanjanje nepravilnosti sa vaših fotografija. Možete izolovati deo fotografije koristeći neki od smart selection alata, ili primeniti izmenu perspektive.

Pošto je GIMP open-source program, njegovi korisnici su razvili mnoštvo korisnih dodataka (plug-inova) koje možete skinuti i dodatno ga unaprediti. Ukoliko se bavite programiranjem, možete i sami dodati opcije koje želite. Interfejs programa je sasvim prilagodljiv, a na internetu ćete naći mnoštvo tutorijala za bilo koji problem na koji naiđete prilikom rada.

besplatni programi za obradu fotografija - gimp

Canva

Canva je onlajn softver za obradu fotografija i grafički dizajn koji možete koristiti direktno u svom pretraživaču. Ovo je jednostavan program koji se najčešće koristi za brzo kreiranje postova za društvene mreže. U njemu možete odraditi osnovnu kolor korekciju svojih fotografija i dodati im grafičke elemente. Canva poseduje veliki izbor templejta, koji su jedan od osnovnih razloga popularnosti ove platforme. Obrada teksta je intuitivna i jednostavna, a dostupan vam je čak i određeni izbor jednostavnih animacija koje možete primeniti na fotografije ili tekst.

Ova platforma vam na raspolaganje stavlja i besplatne fotografije koje možete koristiti u svom radu. Ovde nema naprednijih alata kao što su clone brush ili smart selector, ali Canva i nije napravljena sa ciljem da korisniku da sve opcije koje nude profesionalni programi za obradu fotografija. Osmišljena je da bude jednostavna za korišćenje bez obzira na to koliko je vaše iskustvo sa grafičkim dizajnom, i u tom smislu je sasvim uspešna.

Canva je idealna za korisnike koji žele sami da kreiraju promotivni materijal za svoj biznis.

canva

Ashampoo Photo Optimizer

Ashampoo je odličan program za brzu doradu većeg broja fotografija. Ima jednostavan i pregledan interfejs na kome nema nikakvih reklama. Nakon importovanja, možete selektovati više fotografija koje ćete zajedno rotirati ili „mirorovati“. Ovaj softver ima i alat za optimizaciju fotografija jednim klikom, koji možete primeniti na pojedinačne fotografije. On će poboljšati oštrinu, boju i osvetljenost fotografije. Ova optimizacija ne daje uvek savršene rezultate – dobro radi na pejzažima, ali nemojte se oslanjati na nju za obradu portreta, na primer. Kod takvih subjekata često se može desiti da softver previše pojača osvetljenost fotografija, što im daje „ispran“ izgled.

Možete vršiti i manuelne korekcije boje i ekspozicije uz pomoć slajdera, ali ne možete primeniti iste korekcije na više fotografija odjednom. Slajderi su prilično osetljivi, ali pored svakog od njih postoji polje za unošenje brojčanih vrednosti, što nije tako često kod besplatnih softvera za obradu fotografija.

Da biste koristili ovaj program, morate ostaviti svoju imejl adresu. Postoji i premijum verzija programa za napredniju obradu fotografija.

Najbolji besplatni programi za obradu fotografija - ashampoo photo optimizer

Photo Pos Pro

Photo Pos Pro je program koji stremi tome da zadovolji korisnike na različitim nivoima umeća u obradi fotografija. Nudi izbor između dva interfejsa – početničkog i naprednog. Napredna verzija uključuje rad sa lejerima i maskama, kao i manuelna podešavanja boja. Ovde ćete pronaći širok spektar alata koji nisu tako česti kod besplatnih programa za obradu fotografija.

Ranije verzije programa nisu najbolje organizovale sve ove alate, pa je napredna verzija mogla da odbije korisnike samo zbog nepraktičnosti. Skorija ažuriranja su rešila ovaj problem, pa sada mnogi smatraju ovaj interfejs jednostavnijim za korišćenje od GIMP-a.

Za one koji ipak ne žele da se upuštaju u finiju obradu fotografija, početnički nivo nudi upotrebu filtera i jednostavnijih osnovnih alata.

Photo Pos Pro podržava i rad sa raw fajlovima, što će biti naročito korisno fotografima.

Osnovni nedostatak ovog programa je to što se u besplatnoj verziji fotografije ne mogu eksportovati u rezoluciji većoj od 1,024 x 1,024 piksela. Ako samo pripremate fotografije za društvene mreže, ovo ne mora da bude problem, ali ako planirate da štampate svoj materijal, možda treba da potražite drugi program.

Najbolji besplatni programi za obradu fotografija - Photo pos pro

Pixlr X

Pixlr X je besplatni online softver koji možete pokrenuti direktno u pretraživaču. Ima odličan odnos funkcionalnosti i jednostavnosti korišćenja. Ovde ćete naći naprednije alate kojima možete izvesti komplikovanije zahvate na svojim fotografijama, ali ni u jednom trenutku nećete biti zatrpani prevelikim brojem opcija u kojima biste se teško snašli.

Pixlr X ima alate za rezanje (shape, lasso, drag i magic cutting tool) kojima možete da pomerite ili obrišete deo fotografije. Nudi nešto naprednije slajdere za podešavanje boja nego ostali besplatni programi za obradu fotografija (uključuju slajdere za vibrance, highlights i shadows).

Na raspolaganju vam je i veliki broj filtera, koji su raspoređeni u kategorije radi lakšeg snalaženja. Svaki od filtera ima sopstveni slajder pomoću kog možete smanjiti ili povećati intenzitet.

Alati kao što su healing brush i clone stamp tool dosta su uznapredovali sa poslednjim ažuriranjima, tako da će za jednostavnije zadatke dati jednako dobre rezultate kao isti alati u Photoshopu.

Rad sa lejerima je vrlo intuitivan, i svaki poznavalac naprednijih programa za obradu fotografija ovde će se snaći bez ikakvih problema.

Pixlr X ima i dobar izbor templejta koji će vam pomoći da brzo i lako kreirate postove za društvene mreže, flajere vizit-karte i slično.

pixlr x

Fotor

Fotor je besplatni program za obradu fotografija za korisnike na početničkom nivou. U njemu na fotografije možete dodati filtere, ramove ili primeniti tilt-shift efekte. Broj filtera koji ćete ovde pronaći nije veliki, ali su vrlo korisni jer u većini slučajeva daju veoma dobre rezultate, što nije uvek slučaj sa besplatnim softverima. Filteri su osmišljeni tako da unapređuju vašu fotografiju uslove u kojima je ona napravljena (veštačko osvetljenje, zalazak sunca, portret i tako dalje).

Ovo je još jedan besplatni program koji podržava mnoge raw fajl formate.

Besplatna verzija softvera sadrži reklame, koje nisu previše intruzivne, dok plaćena verzija isključuje reklame i dodaje nove alate za obradu fotografija.

Fotor

Paint.NET

Paint.NET bi na osnovu imena mogao da stvori utisak da se radi o previše jednostavnom programu, ali ovaj softver nikako nije samo kopija starog Painta koji svi znamo i volimo. Njegov interfejs estetski podseća na Paint, ali alati koje nudi čine ga odličnim programom za početnike. Njegova jednostavnost je svakako njegova najveća vrlina, jer je rad u njemu potpuno intuitivan i lak, bez obzira na iskustvo.

Paint.NET ima opciju rada sa lejerima, omogućava vam da promenite osvetljenost, kontrast ili saturaciju fotografije, čak i da dodate efekte kao što su blur, sharpen, distort i slično.

Među alatima u ovom softveru naći ćete i clone stamp i gradient alat. Postoji i mnoštvo plug-inova kojima možete dodatno proširiti njegove opcije. Jedan takav plugin je liquify ekstenzija koja je vrlo slična istoimenom alatu iz Photoshopa. Program beleži i vašu celokupnu istoriju izmena, tako da možete kliknuti UNDO neograničen broj puta, a svu znamo koliko ovo može biti korisno.

Naravno, povrh svih manuelnih promena, na fotografije možete primeniti i filtere, kao brži način za postizanje željenog izgleda.

Sve u svemu, Paint.NET je jednostavan i pouzdan program sa iznenađujuće širokim spektrom alata.

paint.net

PhotoScape

PhotoScape je veoma koristan program za obradu fotografija ako se naviknete na njegov neobičan interfejs. Alati koje poseduje su više nego dovoljni za svakog početnika, ali bi i onima koji imaju više iskustva mogao biti koristan za brže intervencije.

Pored standardnog rada sa filterima, ovaj program možete koristiti i za kreiranje panorama ili kolaža, rad sa animiranim GIF-ovima, pa čak i za konvertovanje raw fajlova.

Iako su svi alati jasno obeleženi i razumljivi, ono što ovaj program čini neobičnim je njihov neuobičajen raspored. Nema uobičajenog toolbar-a koji koristi većina programa, već su sve opcije i alati pomerene na dno ekrana. Na levom delu ekrana se u svakom trenutku nalazi panel za navigaciju koji ne možete skloniti. Ovo deluje kao loše iskorišćen prostor i potencijalno ometajuć faktor pri radu.

Kao što smo već rekli, kada se naviknete na neobičan interfejs, PhotoScape će vam pružiti mnoštvo opcija, naročito ako tek ulazite u svet obrade fotografija.

photoscape 2

Inpixio

Inpixio je jednostavan program za brzo sređivanje fotografija. U njemu možete lako obrisati objekte koji vam smetaju na fotografijama, ili čak ukloniti pozadinu. Osim toga, ovaj softver poseduje i opciju automatskog ispravljanja fotografija, kao i slajdere za manuelno podešavanje boja.

inpixio

PiZap

Ovo je onlajn softver za obradu fotografija koji je pre svega namenjen doradi fotografija zarad objavljivanja na društvenim mrežama. PiZap nudi filtere i efekte koji ponekad umeju biti suptilni, ali najčešće su usmereni na zabavu. Možete dodati svetlosne efekte ili stikere, ali i primeniti filtere za ulepšavanje selfija kao što je filter za izbeljivanje zuba.

PiZap ima i kolekciju stock fotografija koje možete upotrebiti, ali je veliki deo njih dostupan samo korisnicima plaćene verzije. Takođe ne možete eksportovati fotografije u visokoj rezoluciji ukoliko koristite besplatnu verziju, ali to verovatno neće biti problem ako samo kreirate materijal za društvene mreže.

pizap

Besplatni programi za obradu fotografija mogu biti odlična alternativa skupim softverima, i, kao što smo već rekli, nekada mogu pokazati i određene prednosti u odnosu na njih. Ipak, pošto nijedan od ovih besplatnih programa nije napravljen da zadovolji baš svačije potrebe (mada neki teže tome), preporučujemo da na osnovu informacija koje smo izneli procenite koji je najbolji za vas. S obzirom na to da su besplatni i najčešće jednostavni za korišćenje, možete izabrati nekoliko programa koje ćete koristiti za različite namene kako biste izvukli maksimum iz svojih fotografija.

Digitalni marketing kurs