Top veb sajtovi za besplatne slike za 2022. godinu

sajtovi za besplatno skidanje slika

Besplatne slike su jedan od najčešće korišćenih resusa pri kreiranju marketinškog sadržaja. Dva su osnovna razloga za ovo. Prvi se tiče uloge koju slike imaju u marketingu. Ljudski mozak, naime, procesuira sliku za manje od 13 milisekundi. Ovo slici daje veliku prednost u odnosu na tekst, pa se za slikama poseže uvek kada tekst treba dodatno pojasniti, učiniti zanimljivijim, preglednijim itd. Iz istog razloga slike se često koriste i tamo gde treba brzo uhvatiti nečiju pažnju – u objavama i reklamama za društvene mreže. Jasno je dakle da u digitalnom marketingu slike imaju još veću vrednost nego u tradicionalnom. Drugi razlog je to što do kvalitetnih originalnih slika nije lako doći. Čak i ako imate sve veštine i opremu profesionalnog fotografa, nećete uvek imati na raspolaganju modele, objekte, i lokacije koji su vam neophodni. Ne treba zaboraviti ni vreme i inspiraciju koji vam trebaju za jednu dobru fotografiju. Unajmljivanje fotografa, sa druge strane, može iziskivati dodatni budžet i vreme za kompletnu organizaciju vezano za fotografisanje.

Top veb sajtovi za besplatne slike
Izvor: Adobe Stock Free Collection

Besplatne slike sa stock veb sajtova

Na svu sreću, stock sajtova za fotografije ima puno. Sve su šanse da prosečni čitalac ovog bloga već uveliko koristi neki od njih. Greška koja se često pravi u vezi sa ovim je pretpostavka da su svi sajtovi za besplatno skidanje slika slični, da postoji određeni broj fotografija koje se vrte na svim platformama, te da je jedan sajt dovoljan za sve vaše projekte. Zapravo, ovi sajtovi često iza sebe imaju jedinstvene koncepte, ili bar naginju ka jednom stilu slika. Zato je idealno poznavati veći broj njih i koristiti ih shodno potrebama, naročito ako se bavite digitalnim marketingom, gde je količina neophodnog sadržaja jako velika.

Takođe, besplatne slike nisu baš skroz “besplatne”. Svaki portal uređuje prava vezano za tu besplatnu licencu, pa je preporuka da pre upotrebe, proverite na koji način i u koje svrhe možete koristiti besplatne slike. Uglavnom, za digitalne kanale, možete koristiti besplatne slike bez nekih većih ograničenja, ali treba proveriti licencu za svaki sajt posebno.

U ovom članku pobrojali smo stock sajtove koji nude besplatne slike i koje smatramo najvrednijim za pominjanje. Potrudili smo se da predstavimo njihove specifičnosti, prednosti i mane.

Unsplash

Unsplash ima katalog od preko milion besplatnih slika. Ovde ćete naći slike visokog kvaliteta koje možete koristiti na bilo koji način, osim za pravljenje konkurentskog sajta. Njihove slike takođe ne možete prodavati bez znatnijih modifikacija. Iako nemaju jednako veliku ponudu kao neki od sajtova koji nisu besplatni, mogu se pohvaliti većim procentom fotografija koje ne ostavljaju klasičan „stock“ utisak. Svako ko je često koristio stock fotografije zna koliku prednost ovo može predstavljati.

Top veb sajtovi za besplatne slike Unsplash

Pixabay

Pixabay ima vrlo veliku bazu slika visokog kvaliteta. Njihove slike su mahom orijentisane ka biznisu i marketingu, što može biti vrlo korisno ukoliko se bavite content marketingom. Na ovom sajtu ćete pronaći i vektore i ilustracije, što mu dodatno daje na vrednosti. Sve slike pre postavljanja na sajt proverava uređivački tim, pa ne čudi što je kvalitet viši nego na većini ostalih besplatnih sajtova. Pri preuzimanju slike, možete odlučiti da li ćete je skinuti potpuno besplatno ili ćete ostaviti donaciju autoru. Registracija nije neophodna za preuzimanje slika. Pixabay se za svoj materijal oslanja na slike koje su poslali sami korisnici. Ovo nije najbezbedniji način za pribavljanje slika, ali ovo nadoknađuju time što se njihov uređivački tim se bavi i pravnom validnošću slika.

Top veb sajtovi za besplatne slike Pixabay

Pexels

Pexels je jedan od najpopularnijih stock sajtova, iz dva razloga. Njihova kolekcija slika je među najvećim, i važi za najbolje organizovanu. Veliki izbor materijala vam ne znači puno ukoliko ga nije lako pretražiti. Mnogi sajtovi za besplatno skidanje slika imaju ovakav problem, ali ne i Pexels. Još jedna prednost Pexelsa je to što na ovom sajtu možete naći i besplatne stock videe.

Pexels

Adobe Stock Free Collection

Adobe Stock Free Collection je nastao tako što je Adobe u oktobru 2020. učinio 70000 svojih slika, videa, ilstracija i templejta besplatnim za komercijalnu upotrebu. Većina slika je vrlo visokog kvaliteta, tj. nimalo ne zaostaju za slikama na ovoj platformi koje nisu besplatne. Postoji čak i opcija da uploadujete fotografije na osnovu kojih ćete pronaći slične besplatne slike. Većina slika ovde je pokrivena standardnom Adobe licencom. Pod ovom licencom, slike možete koristiti na bilo koji način osim za preprodaju. Ipak, treba proveriti pre skidanja svake pojedinačne fotografije, pošto može biti izuzetaka.

Adobe Stock Free Collection

Freepik

Freepik nudi širok izbor stock fotografija, vektora i PSD template fajlova. Neregistrovani korisnici sa ovog sajta dnevno mogu skinuti tri artikla koji su označeni kao besplatni, dok registrovani korisnici imaju pravo na deset besplatnih download-a. Njihova licenca nalaže da, ukoliko njihove resurse koristite besplatno, u svoj finalni proizvod morate uključiti rečenicu “Designed by Freepik”.

freepik

Depositphotos

Depositphotos ima kolekciju od skoro sedamdeset hiljada fajlova koji su besplatni za skidanje i korišćenje. Slično kao Freepik, i ovaj sajt zahteva atribuciju prilikom korišćenja besplatnog materijala. Ukoliko koristite jednu od njihovih fotografija, videa, ili vektora na internetu, od vas se traži da prekopirate link koji se generiše za svaki fajl zasebno. Za razliku od Freepik-a, Depositphotos ne ograničava broj artikala koje moežete skinuti u toku dana, ali je izbor fotografija ovde znatno suženiji.

Depositphotos

Canva

Canva je poznata kao besplatna platforma za grafički dizajn. U okviru njihove besplatne ponude nalazi se i dvesta hiljada besplatnih fotografija, koje možete koristiti za kreiranje određenog dizajna direktno na sajtu. Fotografije koje možete naći u njihovoj besplatnoj kolekciji variraju u kvalitetu, kao i u stepenu stilizovanosti. Kao resurs za dalje kreiranje sadržaja na Canvi, sasvim su zadovoljavajuće, ali, ukoliko vam trebaju fotografije za drugu namenu, u većini slučajeva ćete imati više sreće na nekom od drugih stock sajtova.

canva

Getty Images

Getty Images nudi preko šezdeset miliona svojih fotografija besplatno za embedovanje na nekomercijalne veb-sajtove. Izbor fotografija koje ovde možete pronaći je veoma veliki, sa katalogom koji je odlično indeksiran. Fotografije nemaju prepznatljivi “stock” izgled, što je dodatna prednost. Ograničenja koja Getty Images nosi tiču se samo načina upotrebe – čak i ukoliko je vaš sajt nekomercijalan, prilikom embedovanja će se pri dnu fotografije uvek nalaziti prepoznatljivi Getty Images logo.

getty images

Gratisography

Gratisography odlazi korak dalje kada je u pitanju unikatnost materijala koji na njemu možete pronaći. Za sebe kažu da su „[…] najekscentričnija kolekcija stok fotografija visoke rezolucije na svetu […]“. Neke od kategorija slika na njihovom sajtu su „Artsy Architecture“, „Goofy Grownups“, „Miscevious Men“ i „Whimsical Women“. Njihova ponuda je manja od one na Unsplashu, tako da ovde nećete uvek pronaći strogo određene slike koje ste zamislili. Ali će zato ono što uspete da pronađete uvek biti jedinstveno. Njihova licenca takođe dozvoljava upotrebu slika u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

Gratisography

Burst

Ukoliko imate ambicije koje se tiču internet prodaje, Burst je pravo mesto za vas. Burst je platforma za besplatne stock slike koju je kreirao Shopify. Cilj iza stvaranja ove platforme je olakšavanje kreiranja (lepih) sajtova za klijente Shopify-a. Logično je onda da su slike koje ćete ovde naći usmerene na prodaju, i najviše bi vam koristile za slične potrebe. Burst takođe ima odeljak posvećen poslovnim idejama, koje treba da vam pomognu da otpočnete sopstveni biznis (uz pomoć njihovih slika, naravno). S obzirom na to da je kupovina preko interneta sve popularnija, vrlo je verovatno da će vam ovakav sadržaj zatrebati u nekom trenutku.

Burst

Morguefile

Još jedan sajt za besplatne slike sa zanimljivom koncepcijom. Slike na Morguefile nisu (uvek) delo profesionalnih fotografa, i nemaju profesionalnu obradu. To su najčešće obične slike običnih ljudi. Materijal koji ovde pronađete nećete moći da koristite za sve namene, ali vrlo je verovatno da će vam nekad zatrebati upravo amaterske fotografije. Kada se to desi, znate gde ih možete naći.

Top veb sajtovi za besplatne slike Morguefile

Kaboompics

Kao stock sajt koji je usmeren na estetiku, Kaboompics obiluje lepim slikama savršene kompozicije i pažljivo odabrane palete boja. Zanimljivo u vezi sa ovom platformom je to što slike možete pretraživati baš po boji. Takođe, uz svaku sliku možete besplatno skinuti i paletu boja te slike. Ovo je još jedan sajt na kome nećete uvek dobiti rezultate za vrlo specifične pretrage, ali svakako mu se možete okrenuti ako je vaš fokus na estetici.

Kaboompics

PikWizard

PikWizard raspolaže profesionalinim slikama, čiji su autori najčešće iskusn stock fotografi. Ovde ćete naći stotine hiljada fotografija koje se kreću od umetničkih do komercijalno stilizovanih slika. Njihova licenca dozvoljava upotrebu slika u komercijalne svrhe. Zabranjeno je samo koristiti slike za izradu proizvoda za dalju prodaju, kao što su majice, posteri i slično.

Pikwizard

Rawpixel

Rawpixel tvrdi da ima najraznovrsniju kolekciju slika na tržištu. Takođe nude i vektore, PSD mokapove i slično. Slika su autentične i visokog kvaliteta. Broj besplatnih preuzimanja je ograničen na 100 slika mesečno po korisniku. Sajt ima i plaćenu verziju, od koje se deo prihoda izdvaja za humanitarnu fondaciju Hope for Children.

Top veb sajtovi za besplatne slike rawpixel

Negative Space

Negative space je još jedan stock sajt koji uključuje i besplatne slike amaterskih fotografa. Pored slika koje odišu originalnošću zbog nedostatka profesionalne obrade, ovde ćete pronaći i mnoštvo slika visoke stilizovanosti.

Negative space

Stockvault

Stockvault nudi veliki izbor stock slika i pozadina. Njihova kolekcija je duplo manja od one koju ima Unsplash, ali je jako dobro indeksirana, tako da je vrlo laka za pretraživanje. Ovde možete skinuti i besplatne teksture.

Top veb sajtovi za besplatne slike stockvault

Kao što smo već rekli, mnogi od sajtova za besplatne slike imaju specifičan sadržaj, tako da je najbolje kombinovati ih. Pošto vaš marketing plan treba da sadrži raznovrsne tipove sadržaja, svakako će vam trebati različiti tipovi slika. Ovom članku se možete vraćati kao podsetniku za to koja platforma je idealna u određenoj situaciji. Za još korisnih tema koje se tiču digitalnog marketinga, nastavite da pratite naš blog.

Digitalni marketing kurs