Top veb sajtovi za besplatni video sadržaj za 2022. godinu

Top veb sajtovi za besplatni video sadrzaj za 2022. godinu

Besplatni video sadržaj postao je izuzetno tražen zbog porasta popularnosti videa na digitalnim kanalima. Korisnici društvenih mreža pokazuju jasnu naklonost ka videu, a digitalne platforme prate i poštuju preferencije svoje publike. Digitalni marketing se po prirodi stvari prilagođava ovim promenama, pa je tako nama, digitalnim marketarima, video materijal postao izuzetno dragocen. Kako ne možemo svi uvek doći do originalnog materijala, često se okrećemo stock videu kao najboljem rešenju. Mi smo odlučili da ono što smo naučili kroz rad sa različitim video stock veb sajtovima podelimo sa vama, tako da smo sastavili listu najpopularnijih sajtova ove vrste. Pisali smo o njihovim prednostima i manama, stvarima na koje treba da obratite pažnju, kao i o generalnim argumentima za i protiv stock videa.

Zašto treba da koristite besplatni stock video sadržaj?

Najjasniji znak da video uzima potpunu prevlast nad fotografijom bio je momenat kada je najpopularnija platforma za deljenje fotografija objavila da svoj fokus prebacuje na video. Instagram je ovaj zaokret najavio sredinom 2021. godine. Od tog trenutka još je teže ignorisati značaj videa u digitalnom marketingu.

Mnogo pre ovoga bilo je opšte poznato da videi na Instagramu postižu dva puta veći engagement nego fotografije; YouTube korisnici odgledaju više od milijardu sati videa dnevno, dok TikTok publika pogleda milijardu individualnih klipova na dan. Video tako ima veliku prednost u odnosu na druge vrste content marketinga kada je u pitanju popularnost kod publike.

Imajući sve ovo na umu, nije pitanje da li treba da kreirate video sadržaje. Pitanje je da li ste već počeli, i, ako niste, kada ćete?

Video produkcija je skupa. Dobra video produkcija je veoma skupa. Mi se uvek zalažemo za originalni sadržaj (zato ga i kreiramo u sopstvenoj produkciji), ali znamo da nije moguće uvek koristiti isključivo originalne snimke (zato ni mi ne koristimo isključivo originalni materijal). Neko ne može da izdvoji budžet za video produkciju, pa traži besplatnu alternativu. Uz malo mašte i dobre montažerske sposobnosti, stock video možete pretvoriti u zanimljiv post za društvene mreže, pa čak i kreirati dobru reklamu.

Čak i ako možete da priuštite video produkciju, nemoguće je snimiti baš sve što vam treba (verujte nam, pokušali smo). Ne možete uvek obezbediti savršenu lokaciju, modele, godišnja doba itd. Na kraju, to što nešto možete platiti, ne znači da vam se uvek i isplati.

Prva negativna strana stock video materijala (i stock materijala uopšte) je to što se ne možete osloniti na to da ćete uvek pronaći ono što tražite. Pametno je sniziti očekivanja i ne ciljati na savršeni video koji ste zamislili pre pretrage. Zalazak sunca koji tražite možda neće obasjavati planine, devojka koja kuca na laptopu možda neće imati naočare i kratku kosu, ali ćete često naći nešto što je dovoljno dobro.

Zasto treba da koristite besplatni stock video sadrzaj

Druga negativna strana je to što ovaj materijal ne koristite samo vi. Na sadržaj koji ste vi upotrebili ćete naići i u tuđim videima.

Zbog svega ovoga, treba znati kada se može koristiti stock materijal. To je nešto što treba da odredite sami, na osnovu svojih potreba i platežnih mogućnosti.

Ovde je jako bitno voditi računa o tome u koje svrhe smete koristiti određeni sadržaj. Nemaju svi stock veb sajtovi istu politiku, pa ćemo se kod svakog sajta o kome pišemo osvrnuti i na licencu ili licence koje se primenjuju na njihov besplatni video sadržaj.

licenca za besplatni video

Uzevši sve ovo obzir, postoji bar jedan slučaj kada apsolutno svi mogu da koriste besplatni stock video. Demo materijal koji šaljete klijentima kao predlog sadržaja koji možete kreirati ne mora da bude napravljen od originalnih snimaka. On vas ne stavlja u opasnost od povrede autorskih prava, i ne mora da bude jedinstven ni potpuno precizan. Ako na stock veb sajtovima pronađete materijal koji može da prenese sliku vaše vizije klijentu, možda nema potrebe da trošite resurse na snimanje.

Zašto ne samo jedan veb sajt za besplatni video?

Kao i kada su u pitanju besplatne fotografije, i za besplatne videe važi da jedan veb sajt neće biti dovoljan da pronađete sve što vam treba. Različiti sajtovi imaju različite koncepte i naginju različitim stilovima. Takođe, nijedan sajt nema beskonačnu ponudu sadržaja, tako da ćete nekad malo duže tragati dok ne dođete do nečega što vam odgovara. Naša lista najboljih sajtova za besplatni video sadržaj će vam to traganje učiniti lakšim.

Pixabay

Pixabay je najpoznatiji kao sajt za besplatne stock fotografije, ali takođe ima i veliku kolekciju besplatnih stock videa. Videi na ovom sajtu su dobrog kvaliteta i pokrivaju raznolika tematska područja. Najčešće su kraći od jednog minuta, i većina dolazi u full HD rezoluciji (s tim što možete odabrati da ih skinete i u nekom od manjih formata). Iako u manjoj meri, na sajtu ima i 4k videa, kao i animacija i loop klipova. Videi su dobro indeksirani, ali ne postoji opcija filtriranja prilikom pretrage, tako da ne možete pretražiti samo 4k videe ili samo videe u vertikalnom formatu, kao na nekim od drugih sajtova.

Pixabay videi podležu istoj licenci kao i fotografije na ovom sajtu – Simplified Pixabay License. Pod ovom licencom, sadržaj možete koristiti u komercijalne ili nekomercijalne svrhe bez atribucije (navođenja autora), osim ako je drugačije naznačeno prilikom skidanja videa. Nije dozvoljeno samo preprodavanje neizmenjenog materijala, korišćenje materijala radi kreiranja uvredljivog sadržaja ili impliciranje da brendovi ili lica koji se u stock videima mogu prepoznati imaju direktne veze sa proizvodom ili uslugom koje reklamirate.

Pixabay 2

Videvo

Videvo je još jedan sajt sa velikim izborom kvalitetnog video materijala. Za razliku od Pixabay-a, ova platforma ima i plaćeni („premium“) sadržaj, tako da, ako ne želite da se pretplatite, treba da odčekirate „premium clips“ filter kako biste pregledali samo besplatni video materijal. Pretraga na Videvo sajtu je pojednostavljena time što materijal možete filtrirati prema dužini, rezoluciji, kategoriji, ili tipu licence. Kod licence upotreba Videvo platforme postaje malo složenija. Materijal na ovom sajtu može biti licenciran na nekoliko načina. Detaljno o tome možete čitati u vodiču na njihovom sajtu, a mi vam dajemo pojednostavljeni presek.

  • Royalty-Free License vam dozvoljava da upotrebljavate materijal bez atribucije. Nije dozvoljeno samo redistribuiranje neizmenjenih videa.
  • Videvo Attribution License je slična prethodnoj licenci, s tim što ovde morate navesti autora.
  • Creative Commons 3.0 za razliku od prethodne dve licence, omogućava i redistribuciju na drugim platformama, ali ne i preprodaju neizmenjenog materijala. Takođe, pri svakoj upotrebi morate navesti autora videa.
  • Public Domain License znači da sa materijalom možete raditi šta god želite.

Ipak, bez obzira na licencu, prilikom skidanja svakog videa morate obratiti pažnju da li je označen kao „Editorial use only“, što znači da se ne može koristiti u komercijalne svrhe. Više o tome šta editorial use podrazumeva možete pročitati ovde.

videvo

Pexels

Pexels je, slično kao Pixabay, nastao kao sajt za besplatne stock fotografije, ali je s vremenom u svoju ponudu uključio i besplatni video materijal. Oba ova sajta trenutno su u vlasništvu Canve (Pexels od 2018, a Pixabay od 2019. godine), pa je i Pexels licenca identična Pixabay licenci, koju smo već opsiali.

Materijal na Pexels-u možete filtrirati prema orijentaciji i veličini, i možete ga skinuti u odabranoj rezoluciji. Izbor je prilično veliki, s tim što kvalitet ume puno da varira. Ovde ćete naći i veliku kolekciju mockup videa koji uključuju green screen, po čemu se Pexels izdvaja od ostalih sajtova na našoj listi.

besplatni video Pexels

Adobe Stock Free Collection

Adobe Stock Free Collection se sastoji iz 70000 besplatnih videa, fotografija, ilustracija i templejta koje je Adobe stavio na raspolaganje svim korisnicima. Kao što bi se i očekivalo od ove kompanije, videi koji se ovde nalaze su najčešće dobrog kvaliteta, a katalog je dobro indeksiran. Naravno, pored svakog videa koji odaberete biće vam ponuđeno još sličnih klipova koji nisu besplatni tako da možete odabrati neki od njih ukoliko ste ipak spremni da platite. Ovaj sajt nudi i besplatne animacije i animirane pozadine, a veliki broj njihovih videa dostupan je i u 4k rezoluciji.

Adobe Stock Free Collection

Videezy

Videezy nudi besplatne stock videe, animacije i After Effects templejte, tako da na ovom sajtu možete pronaći mnogo stvari koje će vam pomoći pri svakom video projektu. Kvalitet je i ovde nekonzistentan, ali videi višeg kvaliteta ipak preovlađuju. Sav materijal sa Videezy može biti korišćen samo uz atribuciju. Često se moći naići na tvrdnje da ovaj sajt ima najbolju ponudu snimaka dronom. Mi se možemo složiti da je njihova kolekcija ovakvih snimaka veća od prosečne, ali po kvalitetu ipak zaostaju za veb sajtovima kao što su Pexels i Pixabay.

Videezy ima i materijal koji nije besplatan, tj. neophodno je pretplatiti se kako biste ga skinuli. Uz ovaj sadržaj nije neophodna atribucija.

besplatni video Videezy

Mixkit

Mixkit je platforma koju je osnovao Envato, pretplatnički servis za digitalna kreativna sredstva. Envato je jedan deo svojih proizvoda učinio besplatnim, i tako je nastao Mixkit. Na ovom sajtu neće pronaći samo besplatni video sadržaj, već i besplatnu stock muziku, zvučne efekte i video templejte. Svaki tip sadržaja ima zasebnu licencu, tako da treba da pročitate kako određeni proizvode možete upotrebiti pre nego što ga skinete. Njihovu stok muziku, na primer, možete koristiti u YouTube videima, ali ne i u video igrama.

Što se videa tiče, oni mogu potpasti pod „Stock video free license“ ili „Stock video restricted license“. Predlažemo da i njih pročitate pre upotrebe materijala, ali u suštini, „Restricted“ licenca vam dozvoljava da videe koristite samo za lične projekte. Videi koji su pod ovom licencom takođe dolaze samo u standard HD rezoluciji, i u višoj rezoluciji se mogu kupiti sa Envato sajta.

Mixkit 2

Coverr

Coverr je nastao kao projekat preduzetnika kojima je trebao kvalitetan video sadržaj za promovisanje njihovih proizvoda. Baza njihovih videa je rasla, pa sada uključuje hiljade videa koje možete besplatno skinuti i koristiti. Za korišćenje njihovog materijala ne postoje nikakva ograničenja, pa ne morate razmišljati o licencama i atribuciji autora. Videi su podeljeni u tematske kategorije, i sav materijal je u full HD rezoluciji.

besplatni video Coverr

Dareful

Dareful je sajt sa manjim brojem videa ali svi videi koje ovde pronađete su vrlo visokog kvaliteta, i svi su u 4k rezoluciji. Svi snimci su delo jednog videografa – Džoela Holanda, i potpuno su besplatni za korišćenje. Ako tražite lepe pejzaže ili snimke dronom, ovde će sigurno biti nečega za vas, pošto oni čine najveći deo kolekcije. Materijal možete koristiti u komercijalne i nekomercijalne svrhe, ali je atribucija obavezna.

Dareful

Splitshire

Splitshire je sajt iza koga takođe stoji jedan autor. Daniel Nanesku je veb dizajner koji je svoje fotografije i videe učino besplatnim za upotrebu. Na ovom sajtu ne možete pretraživati videe, već samo možete birati između ponuđenih videa u galeriji. Videe sa ovog sajta možete koristiti u bilo koje svrhe osim za preprodaju ili u okviru projekata sa neprimerenim sadržajem kao što je rasizam, govor mržnje i slično.

splitshire

Vidsplay

Vidsplay je još jedan mali sajt sa videima konzistentnog kvaliteta. Ukoliko vam trebaju videi iz neke od tematskih kategorija koje oni nude (Water, Sky, Trees itd), ovde možete pronaći dosta materijala koji ćete moći da koristite besplatno uz atribuciju. Ispod svakog videa možete pročitati detalje o njemu (rezoluciju, frejmrejt i opis videa). Kolekcija svake nedelje dobija nove videe, pa stalno možete očekivati da nađete nov materijal.

Vidsplay

Mazwai

Mazwai je sajt koji nudi video sadržaje raznolikog kvaliteta i širokih tematskih okvira. Neki od njihovih videa su dostupni samo u standard HD rezoluciji, dok su neki 4k kvaliteta, i ne možete birati u kojoj rezoluciji ćete skinuti videe. Na neke od videa je primenjena Creative Commons 3.0 licenca, pa ih možete koristiti u bilo koje svrhe uz atribuciju. Ostali su pod Mazwai licencom, što znači da atribucija nije neophodna.

mazwai

Free Nature Stock

Free Nature Stock je stock sajt sa vrlo određenom koncepcijom. Kao što se iz naziva može zaključiti, ovde se nalaze samo fotografije i videi koji prikazuju prirodu. Videi su u full HD ili 4k rezoluciji, i sav materijal je besplatan za korišćenje bez atribucije.

besplatni video free nature stock

Motion Elements

Motion Elements je još jedna pretplatnička platforma sa kreativnim digitalnim sredstvima. Deo njihovih proizvoda je besplatan, između ostalog i široka kolekcija stock videa. Da biste mogli da skinete videe sa ovog sajta morate napraviti besplatan nalog, uz koji ćete dobiti 5 besplatnih preuzimanja nedeljno. Neki od njihovih videa su obeleženi kao „Editorial use only“, tako da prilikom preuzimanja treba da obratite pažnju na ovo. Kvalitet videa nije uvek na zavidnim nivou, pa se ovom sajtu možete okrenuti ako vam zatreba materijal koji ostavlja utisak autentične amaterske produkcije.

Motion Elements

 

Ukoliko vam samo povremeno treba besplatni video materijal, jedan od većih sajtova bi možda mogao biti dovoljan za vas. Međutim, ukoliko sa stock videima posežete često, sigurni smo da će vam veći izbor izvora olakšati kreativni proces. Vaša content marketing strategija mora uključivati videe, i nedostatak materijala ne mora da vas u tome sprečava. Našem blogu se možete vraćati kao podsetniku svaki put kad vam zatreba materijal sa nekog od manje poznatih sajtova, a mi ćemo ažurirati svoju listu svaki put kad otkrijemo neki novi. Za još korisnih tema koje se tiču digitalnog marketinga, nastavite da pratite naš blog.

Digitalni marketing kurs